Η Κρητική παράδοση αποκτά φύτρα στη Στράβωνος

Τα κοπέλια της Κρητικής Εστίας απογειώνονται στον πηδηχτό!

Στον πηδηχτό απογειώνονται, στη σούστα ξεδιπλώνουν τη χάρη της νιότης τους και στο συρτό αφήνουν το πάθος της κρητικής τους ρίζας να χρωματίσει τα βήματα τους.

Τα κοπέλια και οι κοπελιές της Κρητικής Εστίας “σεργιανίζουν” με τις δοξαριές των λυράρηδων.

Οι χοροσπερίδες στην Κρητική Εστία, αλλά και όπου αλλού προσκληθεί το χορευτικό συγκρότημα του Ιδρύματος είναι ξεχωριστές.

Ο Κρητικός αέρας που κουβαλούν τα κοπέλια και οι κοπελιές της Εστίας πλημμυρίζουν κάθε γωνιά και σκορπούν παντού νότες αισιοδοξίας κι ελπίδας.

Αισιοδοξία για τη συνέχεια και την αναζωογόνηση μιας μοναδικής ρίζας κι ελπίδα για τη μετουσίωση σε δημιουργική έκφραση μιας ξεχωριστής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η συγκίνηση, η χαρά και ενθουσιασμός που νιώθουν τα παιδιά της Κρητικής Εστίας όταν χορεύουν με τις Κρητικές στολές, είναι τόσο έντονος που φορτίζει τους πάντες.

Γι’ αυτά τα παιδιά είναι μια ευκαιρία που δεν είχαν στο παρελθόν, να συνδεθούν  πιο στενά με τον τόπο καταγωγής τους και να εισπράττουν το θαυμασμό και το χειροκρότημα των συμπατριωτών μας ως συνεχιστές μιας παράδοσης που πρέπει να ανανεώνει την αναφορά της στο μέλλον. Η πρωτοβουλία της διοίκησης της Κρητικής Εστίας και ιδιαίτερα του προέδρου Χαράλαμπου Παντ. Σαλβαράκη για να συγκροτηθεί μια χορευτική ομάδα από τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα, είναι πέρα για πέρα αξιομνημόνευτη. Σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο Κουρήτες και τον μοναδικό πρόεδρο τους Μανώλη Ν. Παττακό δημιούργησαν τη χορευτική ομάδα της Κρητικής Εστίας.

Και ίσως θα μπορούσε να επεκταθεί και σ’ άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η εκμάθηση κρητικών οργάνων, αλλά και γιατί όχι και η γνωριμία με την κρητική κουζίνα.

Με αφετηρία την χορευτική ομάδα θα μπορούσαν να ανοίξουν κι άλλοι δρόμοι. Και η Κρητική Εστία η οποία έχει καταξιωθεί στη συνείδηση όλων των Κρητικών και για την παρουσία της στα κοινωνικά δρώμενα με το πλήθος των υψηλών προδιαγραφών εκδηλώσεων που φιλοξενεί στο αμφιθέατρο της, να εξελιχθεί και σε ένα διαφορετικό κρητικό πολιτιστικό “φυτώριο”. Τα κοπέλια και οι κοπελιές, της Εστίας με όνειρα και φιλοδοξίες, όπως όλοι οι συνομήλικοι τους, θέλουν ευκαιρίες και αφορμές για να ανοίξουν τα φτερά τους … και η Κρητική Εστία πέρα από τη φιλοξενία προσπαθεί, όσο και όπως μπορεί, να τους τις δώσει.

Πηγή: Κρητικά νέα | Λήψη αποκόμματος άρθρου

Είσοδος στην Εκπαιδευτική Πλατφόρμα

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy