Λαογραφικό Μουσείο

Ιδαίον Άντρον

Λαογραφικό Μουσείο Τέχνης & Παράδοσης «Ιδαίον Άντρον»

Το νέο Λαογραφικό Μουσείο Τέχνης & Παράδοσης στεγάζεται στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» και φέρει υπερήφανα το όνομά του από το Ιδαίο Άντρο. Ένα σπήλαιο στο όρος Ίδη (Ψηλορείτης) στο οποίο, κατά την ελληνική μυθολογία, ανατράφηκε ο Δίας.

Την είσοδό του φύλαγαν οι Κουρήτες (μυθικές φιγούρες) και κάθε φορά που έκλαιγε, οι Κουρήτες χόρευαν έναν χορό πολύ έντονο και γρήγορο, που έκανε τη βαριά πανοπλία τους να χτυπάει δυνατά και σε συνδυασμό με τα έντονα χτυπήματα των ποδιών τους στο έδαφος σκέπαζαν το βρεφικό κλάμα του Δία.

Το νέο μας Λαογραφικό Μουσείο Τέχνης & Παράδοσης «Ιδαίον Άντρον» αποτελεί το δικό μας «σπήλαιο» που διαφυλάσσει, διασώζει και διαδίδει τη λαϊκή τέχνη του τόπου μας.

Ο Λαογραφικός Όμιλος «Κουρήτες» μετράει 35 χρόνια εμπειρίας και δράσης στα   πολιτιστικά και θρησκευτικά δρώμενα της χώρας μας. Χάρη στη στήριξη και τη συνδρομή των μελών, συνεργατών και φίλων του Ομίλου, σήμερα το «Ιδαίον Άντρον» έχει στη διάθεσή του σπάνια και μοναδικά αντικείμενα, διαφορετικών λαϊκών τεχνών από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Στο νέο αυτό μουσείο μπορεί κανείς να θαυμάσει εκθέματα που αφορούν τις λαϊκές τέχνες, όπως αγιογραφία, υφαντική, κεντητική, οργανοποιεία, ξυλογλυπτική, χρυσοχοΐα, αγγειοπλαστική, μαχαιροποιία, σιδηρουργία αλλά και να δει μοναδικά χειροποίητα είδη όπως παραδοσιακές φορεσιές, κομπολόγια, κειμήλια πολέμου καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, βιβλία και άλλα πολλά.

Το νέο μας Μουσείο είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, στα σχολεία και κάθε φίλο της ελληνικής παράδοσης.

Για σχολεία απαιτείται ραντεβού.

Image

«Εσύ και η παράδοση, πιο κοντά από ποτέ…»

Σχετικά

Μαθήματα

Παροχές

Ωράριο Λειτουργίας

Επίσκεψη κατόπιν συνεννόησης.
Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00-15.00 & 18.00-22.00
Σάββατο: 10.00-15.00
Κυριακή: 17.00-21.00

Επικοινωνία

Στριγγάρη 5,
Άγιος Δημήτριος Αττικής,
173 43
(Πλησίον Σταθμού Μετρό Δάφνης)

Τηλ.: 21 7000 1000