Ενημέρωση

Ενημερωθείτε εδώ για τα νέα και τις εκδηλώσεις μας

Η μουσικοχορευτική παράδοση των Χανίων | Εισηγητής : Αντώνης Μαρτσάκης

Το Σάββατο 6 Aπριλίου 2024 στις 18:00 θα διεξαχθεί το έκτο σεμινάριο του κύκλου σεμιναρίων «Τση Κρήτης τ’ ανεκτίμητα» με θέμα «Η μουσικοχορευτική παράδοση των Χανίων» με εισηγητή τον Αντώνη Μαρτσάκη. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ΚΟΥΡΗΤΕΣ», και για όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν από οποιαδήποτε γωνιά της γης, θα προβληθεί Online Live μέσω της πλατφόρμας "ΖΟΟΜ".

Σχετικά με το σεμινάριο…

Στο σεμινάριο αυτό θα μελετήσουμε την ιστορία της μουσικής και των οργάνων του νομού Χανιών με επίκεντρο τις μεγαλύτερες εστίες, Κίσσαμο και Αποκόρωνα , βάση των καταγραφών, διάφορων μελετών και προφορικών πληροφοριών που έχουμε μέχρι σήμερα. Παράλληλα θα μιλήσουμε για το χορό με βάση την επαρχία Κισσάμου που διατηρεί μια μεγάλη χορευτική παράδοση του νομού. Στόχος του σεμιναρίου είναι να κατανοήσουμε μαζί την πορεία της μουσικοχορευτικής παράδοσης των Χανίων, την σειρά ενός γλεντιού, την διαδρομή και την εξέλιξη αυτής. Η παρουσία ενός καταξιωμένου μουσικού και χορευτή με καταγωγή από το νομό Χανίων είναι εγγύηση για μια μοναδική εμπειρία, καθώς θα μας μεταδώσει όχι μόνο την τεχνική και τη γνώση του, αλλά και τα βιώματά του από τις προσωπικές του εμπειρίες με την ενασχόλησή του με τη μουσική και τον χορό. Αυτή η μοναδική συνάντηση με τον Αντώνη Μαρτσάκη υπόσχεται να ανοίξει νέες προοπτικές και να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν περισσότερο τους «θησαυρούς» των Χανίων, τα βήματα, τους χορούς και τα μουσικά μονοπάτια όπως ξεχωριστά τα συναντάμε στη δυτική Κρήτη.

Λίγα λόγια για τον Αντώνη Μαρτσάκη…

Ο Αντώνης Μαρτσάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από τα Χαρχαλιανά Κισσάμου των Χανίων της Κρήτης. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας πήρε τα πρώτα ερεθίσματα πάνω στην παραδοσιακή κρητική μουσική, το χορό και το τραγούδι, από τον πατέρα του και τον παππού του. Μαζί με το δίδυμο αδελφό του Γιάννη, ξεκίνησαν πρώτα να χορεύουν και στη συνέχεια να παίζουν κρητικούς χορούς, σκοπούς και τραγούδια, στην Αθήνα αλλά και την Κρήτη. Είναι μέλος στο Λαογραφικό Όμιλο Κουρήτες από το 1999 και χορευτής της δεύτερης γενιάς ως στο 2005. Μαθήτευσε στο βιολί πλάι σε σημαντικούς παλαιότερους μουσικούς (Κωστής Παχάκης, Μιχάλης Κουνέλης, Κώστας Παπαδάκης ή “Ναύτης” κ.α.), γνώρισε πολλούς από τους πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής και συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους οργανοπαίχτες. Τα τελευταία 24 χρόνια σταθερός συνεργάτης του είναι ο Νίκος Μαρεντάκης στο λαγούτο. Εκτός από βιολί, παίζει μαντολίνο, ασκομαντούρα και λαγούτο. Αγαπημένα του τραγούδια είναι τα ριζίτικα και επιδιώκει συστηματικά την καταγραφή της κρητικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, όπως διασώζεται, ως καθημερινό βίωμα, από τους αυθεντικούς εκφραστές της, στα χωριά και τις πόλεις της Κρήτης και της κρητικής διασποράς. Από το 2005 ζει μόνιμα στην Κρήτη ασχολούμενος με την κρητική μουσική παράδοση, ως ερμηνευτής, συνθέτης και δάσκαλος. Σήμερα με έδρα το χωριό του Χαρχαλιανά παρουσιάζει την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης, με έμφαση στο παραδοσιακό κρητικό γλέντι, στο ίδιο το νησί, στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ΗΠΑ και Αυστραλία) .Έχει παρουσιάσει 8 προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, ενώ έχει λάβει μέρος και σε διάφορες συλλογικές δισκογραφικές δουλειές, όπως οι τελευταίοι δίσκοι της Δόμνας Σαμίου.
 Έτσι, το σεμινάριο μας δεν αποτελεί μόνο μια ευκαιρία για να εξερευνήσουμε τη μουσικοχορευτική παράδοση των Χανίων, αλλά και να εμβαθύνουμε στην καρδιά και την ψυχή της περιοχής αυτής της μοναδικής περιοχής της Κρήτης. Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να μοιραστούμε μαζί αυτήν την μοναδική εμπειρία να ανακαλύψουμε την ανεκτίμητη αξία της μουσικής και του χορού, όπως τους ζουν οι κάτοικοι των Χανίων, μέσα από τα βιώματα ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη.

Δηλώσεις συμμετοχής : https://kourites-eshop.org/mousikoxoreytiki-paradosi-twn-xaniwn/

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΟΥΡΗΤΕΣ

"Εσύ και η παράδοση, πιο κοντά από ποτέ..."Image

«Εσύ και η παράδοση, πιο κοντά από ποτέ…»

Σχετικά

Μαθήματα

Παροχές

Ωράριο Λειτουργίας

Επίσκεψη κατόπιν συνεννόησης.
Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00-15.00 & 18.00-22.00
Σάββατο: 10.00-15.00
Κυριακή: 17.00-21.00

Επικοινωνία

Στριγγάρη 5,
Άγιος Δημήτριος Αττικής,
173 43
(Πλησίον Σταθμού Μετρό Δάφνης)

Τηλ.: 21 7000 1000