Ενημέρωση

Ενημερωθείτε εδώ για τα νέα και τις εκδηλώσεις μας

"Των αντρειωμένων τ' άρματα" | Εισηγητής: Ευτύχης Τζιρτζιλάκης

 Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 στις 19:00 θα διεξαχθεί  το δεύτερο σεμινάριο του κύκλου σεμιναρίων «Τση Κρήτης τ’ ανεκτίμητα» με θέμα «Των αντρειωμένων τ’ άρματα» και εισηγητή τον κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και θα μεταδοθεί live διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας "ΚΟΥΡΗΤΕΣ" στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.kourites-app.org/ για όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν από οποιαδήποτε γωνιά της γης.

 Σας προσκαλούμε να εξερευνήσετε τον συναρπαστικό κόσμο των κρητικών επαναστατών του 1821 μέσα από το βιωματικό σεμινάριο που παρουσιάζει ο κ. Ευτύχης Τζιρτζιλάκης, ένας εμπεριστατωμένος ερευνητής και μελετητής της κρητικής ιστορίας και λαογραφίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου, θα αποκαλύψουμε τα μυστικά των όπλων και των εφοδίων που χρησιμοποίησαν οι κρητικοί επαναστάτες κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Θα αναλύσουμε τόσο τα αυτοσχέδια πρωτόγονα όπλα, όσο και τα εξειδικευμένα όπλα που κατασκευάστηκαν σε εργαστήρια, καθώς και τα απαραίτητα εφόδια που είχε ο επαναστάτης στο σακούλι του για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Επίσης, θα εξετάσουμε τη συνέχεια της χρήσης αυτών των όπλων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1866. Είναι μια σπάνια ευκαιρία να ανακαλύψουμε αυτό το σημαντικό κομμάτι της κρητικής ιστορίας και να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο μέσα από τα μάτια του κ. Τζιρτζιλάκη.

Λίγα λόγια για τον Ευτύχη Τζιρτζιλάκη…

 Ο Ευτύχης Τζιρτζιλάκης είναι απόφοιτος οικονομικών και ασχολείται επαγγελματικά με την παραγωγή φυτικών καλλυντικών. Πέραν της επαγγελματικής του δραστηριότητας, αποτελεί έναν παθιασμένο ερευνητή και μελετητή της ιστορίας και της λαογραφίας της Κρήτης, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα Σφακιά. Με αγάπη και σεβασμό προς την τοπική παράδοση, αφιερώνει τον χρόνο του στη μελέτη της κρητικής ιστορίας και πολιτισμού.
 Ως συλλέκτης και μελετητής του οπλισμού των κρητικών επαναστάσεων, έχει συλλέξει πολύτιμα κομμάτια που αποτελούν ακόμη και σήμερα ιερά κειμήλια, αποτυπώνοντας ένα ακόμη ανέδαφο μέρος του κρητικού πολιτισμού. Η αφοσίωσή του στη διατήρηση και τη μελέτη του παρελθόντος αποτυπώνεται επίσης στο βιβλίο του "Των αντρειωμένων τ' άρματα," που κυκλοφόρησε το 2021 και εξετάζει λεπτομερώς τον οπλισμό και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τους κρητικούς επαναστάτες κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων του 1821 και του 1866. Το βιβλίο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα παράλληλα με τη διοργάνωση της ομώνυμης έκθεσης στο Μαλεβίζι, υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας. Η επιτυχημένη έκθεση αυτή, που αναδείκνυε σημαντικά κειμήλια του κρητικού πολιτισμού, μεταφέρθηκε την επόμενη χρονιά σε πόλεις της Κρήτης, συμπεριλαμβανομένων του Ρεθύμνου και των Χανίων.
 Αυτό το εντυπωσιακό έργο τόσο του βιβλίου όσο και της έκθεσης αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στη διατήρηση και την προβολή της κρητικής πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτυπώνει την αφοσίωση του κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη στη διατήρηση και την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της Κρήτης.

 Για πρώτη φορά, έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά κάποια από αυτά τα αντικείμενα στην Αθήνα στο σεμινάριο που θα διεξαχθεί στις 11 Νοεμβρίου. Η συνάντηση με τον κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη και η εξερεύνηση της κρητικής ιστορίας θα αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σας και θα αναδείξει την πλούσια παράδοση της Κρήτης. Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε αυτήν τη μοναδική εμπειρία μαζί μας και να ανακαλύψετε τα όπλα του κρητικού εκείνης της εποχής, προσφέροντας σας μια συναρπαστική εξερεύνηση του παρελθόντος με τον πλουσιότερο τρόπο.

 ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΟΥΡΗΤΕΣ

"Εσύ και η παράδοση, πιο κοντά από ποτέ..."

Image

«Εσύ και η παράδοση, πιο κοντά από ποτέ…»

Σχετικά

Μαθήματα

Παροχές

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα : 19.00-22.30
Τρίτη : 18.00-22.30
Τετάρτη : 18.00-22.30
Πέμπτη : 20.30-22.30
Κυριακή : 18.00-20.30

Επικοινωνία

Στριγγάρη 5,
Άγιος Δημήτριος Αττικής,
173 43
(Πλησίον Σταθμού Μετρό Δάφνης)

Τηλ.: 21 7000 1000