Ενημέρωση

Ενημερωθείτε εδώ για τα νέα και τις εκδηλώσεις μας

"Στση λύρας τα πατήματα" | Εισηγητής: Μανώλης Σταγάκης

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 στις 18:00 θα διεξαχθεί το τρίτο σεμινάριο του κύκλου σεμιναρίων «Τση Κρήτης τ’ ανεκτίμητα» με θέμα «Στση λύρας τα πατήματα» με εισηγητή τον κ. Μανώλη Σταγάκη.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και για όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν από οποιαδήποτε γωνιά της γης, θα προβληθεί Online Live μέσω της πλατφόρμας "ΚΟΥΡΗΤΕΣ" στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.kourites-app.org/
 Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η κρητική λύρα διαθέτει μια βαθιά, πλούσια ιστορία που χαράσσεται στην ψυχή των κρητικών ανά τους αιώνες. Αυτή ακριβώς την ιστορία θα ανακαλύψουμε μαζί σε αυτό το συναρπαστικό σεμινάριο που διοργανώνουμε στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΚΟΥΡΗΤΕΣ.
 Ξεκινώντας από τα παλαιότερα χρόνια, θα μελετήσουμε την ιστορία της κρητικής λύρας, ένα όργανο που στιγμάτισε τις εκφάνσεις της κρητικής μουσικής και ακολουθώντας τον χρόνο θα παρακολουθήσουμε πώς η λύρα διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε, αντικατοπτρίζοντας την κοινωνική και πολιτιστική αλλαγή.
 Στη συνέχεια, θα εξερευνήσουμε τα στάδια κατασκευής της λύρας, από τη συλλογή των υλικών μέχρι την όμορφη δημιουργία του οργάνου από τα χέρια ειδικών οργανοποιών που θα ξεδιπλώσουν τα μυστικά που κρύβονται πίσω από κάθε καμπύλη, κάθε χορδή. Ακόμη, θα καταπιαστούμε με τις διάφορες μορφές της κρητικής λύρας, τόσο τις παραδοσιακές όσο τις σύγχρονες εκδοχές, όπου κάθε έκφανση έχει τη δική της ξεχωριστή φωνή και ιστορία.
 Τέλος, θα περάσουμε σε μια ιδιαίτερα συναρπαστική πτυχή, το πως η κρητική λύρα περνά από γενιά σε γενιά, μέσα από παραδόσεις, διηγήσεις, και την αφοσίωση των καλλιτεχνών, ανακαλύπτοντας την ανεξίτηλη σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Λίγα λόγια για τον Μανώλη Σταγάκη…

Ο Μανώλης Σταγάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και μεγάλωσε σε μια οικογένεια που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οργανοποιεία και την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης. Ο παππούς του που έχουν και το ίδιο όνομα ήταν ο αναμορφωτής της σημερινής κρητικής λύρας  όπως την γνωρίζουμε σήμερα .
Η πλειονότητα των μουσικών στην Κρήτη λένε ότι υπάρχει πριν και μετά Σταγάκη εποχή και αυτό διότι η σημερινή κρητική μουσική όπως την ξέρουμε από την δισκογραφία, έχει γραφτεί με δικές τους λύρες.
 Η παράδοση κατασκευής της λύρας ξεκινάει από το 1936 όπου ο παππούς ξεκίνησε, δειλά δειλά, την ενασχόληση του με την οργανοποιεία και το 1945 ανοίγει το εργαστήριο του.
 Στη συνέχεια  ο πατέρας του Μανώλη, Μιχάλης, μαζί με τον θείο του Δημήτρη θα μπουν στην οικογενειακή επιχείρηση. Δίπλα στον παππού και θείο του ο Μανώλης παίρνει την σκυτάλη το 2000. Το 2010 μετατρέπει το σπίτι του παππού του, σε έναν χώρο που με σεβασμό στην παράδοση, προσφέρει ένα μουσικό ταξίδι σε όποιον το επισκεφτεί. Το οργανοποιείο αποτελείται από το εκθεσιακό κομμάτι με όργανα της Κρήτης αλλά και λαϊκά όργανα από την υπόλοιπη Ελλάδα, τον μουσειακό χώρο με εκθέματα τα εργαλεία των προγόνων του ,όπως και τα στάδια κατασκευής της λύρας, και τέλος το χώρο του εργαστηρίου που γίνεται η κατασκευή της λύρας αλλά και άλλων μουσικών οργάνων.

 Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον κόσμο της κρητικής λύρας, ένα ταξίδι που ξεκινά από τις ρίζες του παρελθόντος και φθάνει ως τον σύγχρονο χρόνο, διατηρώντας το πνεύμα και την ομορφιά του. Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να μοιραστείτε μαζί μας αυτήν την εμπειρία και να ανακαλύψουμε την ομορφιά της κρητικής μουσικής κληρονομιάς μέσα από τη μοναδική φωνή της λύρας.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΟΥΡΗΤΕΣ

"Εσύ και η παράδοση, πιο κοντά από ποτέ..."

Image

«Εσύ και η παράδοση, πιο κοντά από ποτέ…»

Σχετικά

Μαθήματα

Παροχές

Ωράριο Λειτουργίας

Επίσκεψη κατόπιν συνεννόησης.
Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00-15.00 & 18.00-22.00
Σάββατο: 10.00-15.00
Κυριακή: 17.00-21.00

Επικοινωνία

Στριγγάρη 5,
Άγιος Δημήτριος Αττικής,
173 43
(Πλησίον Σταθμού Μετρό Δάφνης)

Τηλ.: 21 7000 1000