Ενημέρωση

Ενημερωθείτε εδώ για τα νέα και τις εκδηλώσεις μας

Κοπή βασιλόπιτας 2023

 Το Κέντρο Διαφύλαξης Διάσωσης και Διάδοσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» διοργάνωσε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης αγιοβασιλόπιτας την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 11.30 το πρωί, στην έδρα του, Στριγγάρη 5 στον Άγιο Δημήτριο Αττικής. Τη βασιλόπιττα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος.
 Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετιστήριο λόγο του νέου Προέδρου των «ΚΟΥΡΗΤΩΝ» Παττακού Γεώργιου, γιο του Παττακομανώλη, ο οποίος υποδέχτηκε όλους τους παρευρισκόμενους με μια μαντινάδα:

 «Χίλια καλώς ορίσατε, φίλοι και συντοπίτες,
στο Κέντρο Πολιτιστικής, Κληρονομιάς ΚΟΥΡΗΤΕΣ
».  

 Στη συνέχεια καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Λαογραφικού Ομίλου «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση καθώς και κάποιες εξέχουσες προσωπικότητες που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Το παρών έδωσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ανέων κ.κ. Μακάριος, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Παπαλεβυζάκης, εκ μέρους του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκη Λευτέρη, η σύζυγός του κα Μπάνια Έλενα, η βουλευτής Α’ Αθηνών και τέως υπουργός κα Κεφαλογιάννη Όλγα, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και τέως υφυπουργός κα Αποστολάκη Μιλένα, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κα Ανδρούτσου Μαρία, ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας-Διοικητής στην Ασφάλεια Επισήμων κ. Σπανουδάκης Νικόλαος,  η πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κα Βασιλάκη Ρένα, ο πρώην πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Μαριδάκης Γιώργος, η  πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Γλυφάδας «Η Κρήτη» κα Τσαγκαράκη Δέσποινα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αργυρούπολης «Η Κρήτη» κ. Λουσίδης Χρήστος, ο αντιπρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως και αντιπρόεδρος της Ενώσεως Απανταχού Σφακιανών κ. Μανούσακας Μανούσος, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ακουμιανοβρυσανών Αττικής, κ. Μαρινάκης Μανώλης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γερανίου Ρεθύμνου «Το Καμάρι» κ. Μαρκαντώνης Γιώργος, ο πρόεδρος Ελλήνων Συνοδών Ασφαλείας κ. Πιπέρογλου Νικόλαος, η συνεργάτης του κ. Θεοχάρη Χάρη Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών κα Δημητρακάκη Νίκη, ο Αντιπρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας και Β' αντιπρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Μαριδάκης Στέλιος, η Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες σε κίνηση» Δάφνης-Υμμητού κα Χρηστινάκη-Μακράκη Όλγα, ο εκπρόσωπος ΕΦΚΑ κ. Τσάπαλος Όμηρος, και ο φημισμένος τραγουδιστής και λαουτιέρης κ. Κονταρός Μανώλης.
 Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκη Λευτέρη, ο οποίος δήλωσε ότι στέκεται αρωγός στο πλούσιο έργο του κ. Παττακού και του Διοικητικού Συμβουλίου. Αναγνώρισε την πολυδιάστατη δράση του Πολιτιστικού κέντρου, την αγάπη για το νησί, το πάθος για την ιστορία της Κρήτης, καθώς και τη συνεισφορά στην ακέραιη μεταφορά των στοιχείων που την καθιστούν ξεχωριστή και στις νέες γενιές. Επιβράβευσε, τέλος, τη συμβολή του Κέντρου ως μέσο διαφύλαξης του πολιτισμού και της παράδοσης.
 Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο, στο οποίο αποτυπωνόταν η πορεία του Λαογραφικού Ομίλου «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» και η ιδιαίτερη συμβολή του στα πολιτιστικά και θρησκευτικά δρώμενα του τόπου από το 1988 έως και σήμερα.
Παρουσιάστηκαν οι αμέτρητες δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό που συνέβαλλαν στη διαφύλαξη, διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης μας. Έπειτα, ο Πρόεδρος του Κέντρου, Γεώργιος Παττακός, αναφέρθηκε στις δράσεις και το έργο των «ΚΟΥΡΗΤΩΝ» από την ίδρυση του, το 2019 έως και σήμερα και έδωσε τον λόγο στον πατέρα του Παττακομανώλη που ευχαρίστησε με τη σειρά του όλους τους παρευρισκόμενους και κάλεσε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομο να ευλογήσει την βασιλόπιτα.
 Μια ευχάριστη έκπληξη διέκοψε τη ροή της εκδήλωσης…Ξαφνικά ακούστηκαν παιδικές φωνές να φωνάζουν «Να τα πούμε; Να τα πούμε;» και αφού ο Παττακομανώλης τους απάντησε θετικά, τα παιδιά που συμμετέχουν στα χορευτικά τμήματα του Κέντρου μπήκαν στην αίθουσα και έψαλαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της Κρήτης.
 Κατόπιν, πήρε τον λόγο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης που απευθύνθηκε στον Παττακομανώλη και τον συνεχάρη για όσα έχουν πραγματοποιήσει οι Κουρήτες κατά την 35ετή πορεία τους στα πέρατα της Οικουμένης και στο πρόσωπο του διαδόχου του και υιού του συνεχίζει να εξακτινώνει την πρεπιά της Κρήτης. Στάθηκε ιδιαίτερα στις τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν το Κέντρο μας, τη διαφύλαξη, διάσωση και διάδοση, τα τρία «Δ» και τη σπουδαιότητα τους και ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχε στο νου του μόνο δύο λέξεις. «Φως και Ανάσταση». Αυτές οι δύο λέξεις σηματοδοτούν το έργο των «ΚΟΥΡΗΤΩΝ» και την καρδιά τους. Τέλος, ευχαρίστησε τον Παττακομανώλη για την τιμή που του έκανε να καλεστεί στην εκδήλωση αυτή και του χάρισε την ιερή εικόνα του Τιμίου Προδρόμου για να φυλάσσει το τόπο που δημιούργησε καθώς όπως ανέφερε «και ο ίδιος έγινε Πρόδρομος και ανοίγει τους δρόμους»,  όπως θα γίνει και του χρόνου το 2024 στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από το μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνης.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της βασιλόπιτας από τις εξέχουσες προσωπικότητες που μας τίμησαν με την έλευσή τους.

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους παρευρέθηκαν!

Και του χρόνου με υγεία!

Image

«Εσύ και η παράδοση, πιο κοντά από ποτέ…»

Σχετικά

Μαθήματα

Παροχές

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα : 19.00-22.30
Τρίτη : 18.00-22.30
Τετάρτη : 18.00-22.30
Πέμπτη : 20.30-22.30
Κυριακή : 18.00-20.30

Επικοινωνία

Στριγγάρη 5,
Άγιος Δημήτριος Αττικής,
173 43
(Πλησίον Σταθμού Μετρό Δάφνης)

Τηλ.: 21 7000 1000