Ενημέρωση

Ενημερωθείτε εδώ για τα νέα και τις εκδηλώσεις μας

Χορός Ιουνίου 2023 στο Κρητικό κέντρο "Ομαλός"

 Το Κέντρο Διαφύλαξης Διάσωσης και Διάδοσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, διοργάνωσε τον ετήσιο χορό του στο κρητικό κέντρο «Ομαλός» στην Αθήνα. Τη βραδιά συνόδευσαν μουσικά ο Στρατής Σκαράκης στο βιολί και στο τραγούδι, ο Κυριάκος Σταυριανουδάκης στο λαούτο και στο τραγούδι, ο Γιάννης Γιακουμάκης στο λαούτο, ο Μανώλης Σκαράκης στα κρουστά και ο Νίκος Ρενιέρης στο μπάσο. Τα τμήματά μας παρουσίασαν αρκετούς χορούς που διδάχτηκαν τη χορευτική χρονιά 2022-2023 στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ΚΟΥΡΗΤΕΣ».  
 Η έναρξη της βραδιάς πραγματοποιήθηκε με τα παιδικά τμήματα, τα οποία χόρεψαν Συρτό και Μαλεβιζιώτη. Ακολούθησε το πρώτο αρχάριο τμήμα ενηλίκων με τον Συρτό, το δεύτερο με Σιγανό και το τρίτο τμήμα με Καστρινό. Τα τμήματα του μεσαίου επιπέδου χόρεψαν Συρτό και Μαλεβιζιώτη και στη συνέχεια το εφηβικό τμήμα παρουσίασε το Πεντοζάλι και ένα Συρτό γυναικών. Έπειτα το παιδικό τμήμα παρουσίασε μαζί με το προχωρημένο τμήμα ενηλίκων τη Σούστα και το χορευτικό μέρος των τμημάτων κρητικών χορών έκλεισε με Καστρινό. Στη συνεχεία, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος Γεώργιος Παττακός και ο επίτιμος Αρχηγός των «ΚΟΥΡΗΤΩΝ» Παττακομανώλης που ευχαρίστησαν όλα τα μέλη για την παρουσία τους και την στήριξή τους για όλη την χορευτική χρονιά 2022-2023, αναφέρθηκαν στον εθνομάρτυρα Δασκαλογιάννη ο οποίος σαν εκείνη την ημέρα το 1771 βρήκε μαρτυρικό θάνατο καθώς και στην απώλεια δύο ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στο Λαογραφικό Όμιλο «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» από την ίδρυσή του, τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Νίκο Λιονή και τους τίμησαν κρατώντας ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια εμφανίστηκε η χορευτική ομάδα του Λαογραφικού Ομίλου «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» με κρητικές παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Κρήτη. Τον πρώτο Συρτό άνοιξε το ιδρυτικό μέλος του Λαογραφικού Ομίλου, Μιχάλης Σηφακάκης και ακολούθησε ο Μαλεβιζιώτης. Ακούστηκε ένα ριζίτικο για τον Δασκαλογιάννη και οι άντρες χόρεψαν έναν πεντοζάλι αφιερωμένο στη μνήμη του.
Σειρά είχε το τμήμα παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα που παρουσίασε χορούς από την Θράκη. Συγκεκριμένα, χόρεψαν Ζωναράδικο, Μπογδανο και Μαντηλάτο.
Η βραδιά συνεχίστηκε με πολύ χορό και κέφι από όλους τους καλεσμένους.
 Επιπλέον, δόθηκε λαχειοφόρος και κληρώθηκαν συνολικά 10 δώρα από το πωλητήριο του Κέντρου πολιτιστικής κληρονομιάς «ΚΟΥΡΗΤΕΣ», την αεροπορική εταιρεία SkyExpress και το Κρητικό Κέντρο «Ομαλός».
 Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στην εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους εξέχουσες προσωπικότητες. Παραβρέθηκαν ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής νοτίου τομέα Αθηνών Χάρης Θεοχάρης, η πρώην υφυπουργός και υποψήφια στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, κα Αποστολάκη Μιλένα, η Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κα Βασιλάκη Ρένα, ο πρόεδρος του Φιλανθρωπικού-Πνευματικού Ιδρύματος «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ», κ.Αντώνης Μυτιληνάκης, ο επίτιμος πρόεδρος Ανωγειανών Αττικής και ιδρυτικό μέλος του Λαογραφικού Ομίλου «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» κ. Αντώνης Τουπής, ο αντιπρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως και αντιπρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών κ. Μανούσακας Μανούσος, η Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Γλυφάδα «Η Κρήτη» κα Τσαγκαράκη Δέσποινα, ο Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Καματερού «Το Αρκάδι» κ. Παπαδοκωστάκης Γιώργος, ο πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Γεωργαλίδικων Αλόγων Ρεθύμνου «Άγιος Γεώργιος», ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ακουμιανοβρυσανών Αθηνών και μέλος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Μαρινάκης Μανώλης, ο Αντιπρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας κ. Στέλιος Μαριδάκης, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αγ.Δημητρίου και κοσμήτορας της Παγκρητίου Ενώσεως κα Αγγελική Σαραβελάκη καθώς και ο ταμίας του Πνευματικού Ιδρύματος Κρητικής Εστίας και ταμίας του Συλλόγου Κρητών Καματερού «Το Αρκάδι» κ. Καράλης Νίκος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους παρευρέθηκαν και ευχόμαστε σύντομη και καλή αντάμωση.

Image

«Εσύ και η παράδοση, πιο κοντά από ποτέ…»

Σχετικά

Μαθήματα

Παροχές

Ωράριο Λειτουργίας

Επίσκεψη κατόπιν συνεννόησης.
Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00-15.00 & 18.00-22.00
Σάββατο: 10.00-15.00
Κυριακή: 17.00-21.00

Επικοινωνία

Στριγγάρη 5,
Άγιος Δημήτριος Αττικής,
173 43
(Πλησίον Σταθμού Μετρό Δάφνης)

Τηλ.: 21 7000 1000