Ενημέρωση

Ενημερωθείτε εδώ για τα νέα και τις εκδηλώσεις μας

«Απ’ το Λασίθι ως τα Χανιά» - Τραγούδια της Κρήτης | Εισηγήτρια : Ευγενία Τόλη-Δαμαβολίτη

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2023 στις 19:00 θα διεξαχθεί το τέταρτο σεμινάριο του κύκλου σεμιναρίων «Τση Κρήτης τ’ ανεκτίμητα» με θέμα «Απ’ το Λασίθι ως τα Χανιά»-Τραγούδια της Κρήτης με εισηγήτρια την Ευγενία Τόλη-Δαμαβολίτη.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και για όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν από οποιαδήποτε γωνιά της γης, θα προβληθεί Online Live μέσω της πλατφόρμας "ΖΟΟΜ".

 Το κρητικό τραγούδι, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής παράδοσης, αποτελεί έναν βαθύ καθρέφτη της ιστορίας και του τρόπου ζωής του κρητικού λαού. Αντικατοπτρίζει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις της Κρήτης, αναδεικνύοντας την παθιασμένη σχέση των κατοίκων με τη μουσική.
Το κρητικό τραγούδι δεν αποτελεί απλώς ψυχαγωγία, αλλά έναν τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων, των εμπειριών και της ιστορίας του λαού. Με την αυθεντική του μελωδία και τους στίχους που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, το κρητικό τραγούδι συνδέει τον κάθε ακροατή με την καρδιά της Κρήτης.

Σχετικά με το σεμινάριο…

  • Στόχος του σεμιναρίου είναι να κατανοήσει ο καθένας την ποικιλία των κρητικών δημοτικών τραγουδιών από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
  • Καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών, από τα ανατολικά ως τα δυτικά τμήματα της Κρήτης.
  • Διδάσκονται τραγούδια που καταγράφηκαν στον 19ο αιώνα, έργα πρωτομαστόρων, και κομμάτια σύγχρονων δημιουργών.
  • Καλύπτονται καθιστικά τραγούδια, αστικά ρεμπετο-κρητικά, συρτά, καθώς και τραγούδια γάμου, νανουρίσματα και μοιρολόγια
  • Ο αριθμός των διδακτέων κομματιών προσαρμόζεται στον διαθέσιμο χρόνο του σεμιναρίου.
  • Οι συμμετέχοντες, κατά το τέλος του σεμιναρίου:
    - θα μπορούν να ερμηνεύουν τραγούδια της Κρήτης από τον 19ο και 20ο αιώνα.
    - θα αναγνωρίζουν διάφορα είδη τραγουδιών και το ύφος που διαφοροποιείται ανά περιοχή.

(Ανάλογα το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μπορούν να διδαχθούν παραδοσιακά τραγούδια άλλων περιοχών τις Ελλάδας με ποικιλία στο ύφος και τους ρυθμούς.)

Λίγα λόγια για την Ευγενία Τόλη-Δαμαβολίτη….

 Η Ευγενία Τόλη Δαμαβολίτη γνώρισε την μουσικοχορευτική παράδοση βιωματικά, από τον παππού της Στέφανο Ανδρονικάκη, γνωστό γλεντιστή της περιοχής της Κισσάμου ( Δυτική Κρήτη). Έζησε τα παραδοσιακά γλέντια και τις παρέες χορεύοντας και τραγουδώντας στους σκοπούς των ντόπιων μουσικών, Μιχάλη Κουνέλη, Πέτρο Καρμπαδάκη, Στέλιο Λαϊνάκη, Βασίλη και Στεφανή Καρεφυλλάκη κ.α. Στην Αθήνα μελέτησε από την εφηβική ακόμα ηλικία ηχογραφήσεις σπουδαίων πρωτομαστόρων της κρητικής μουσικής και διαμόρφωσε το προσωπικό τραγουδιστικό της ύφος με βάση την αισθητική επαρχιών της κεντρο-δυτικής Κρήτης. Νιώθοντας αγάπη και εκτίμηση για τα παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδος γενικότερα, μαθήτευσε για δύο χρόνια πλάι στον καταξιωμένο Θρακιώτη τραγουδιστή κο. Χρόνη Αηδονίδη και μελέτησε ηχογραφήσεις περιοχών της Μικράς Ασίας, της Θράκης, της Μακεδονίας, των Κυκλάδων κ.α.
 Μετά τη μόνιμη εγκατάστασή της στο Ηράκλειο το 2008 έρχεται σε επαφή, μελετά και προσεγγίζει την μουσική παράδοση και της κεντρο-ανατολικής Κρήτης. Παρακολουθεί πλήθος σεμιναρίων τροπικής μουσικής στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» στο Χουδέτσι. Συνεργάζεται με καταξιωμένους μουσικούς και ηχογραφεί με τον Γιάννη Παξιμαδάκη, τον Ρος Ντέιλι και τον Δημήτρη Πασπαράκη. Συγκεντρώνει, μελετά και ηχογραφεί με την στήριξη του Παγκοσμίου συμβουλίου Κρητών ξεχασμένα τραγούδια και έθιμα του γάμου της Κρήτης. Σπουδάζει Βυζαντινή Μουσική ενώ από το 2017 διδάσκει παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης, μετά από σύσταση και προτροπή του ίδιου του κυρίου Ross Daly.
 Έτσι, το σεμινάριο μας δεν αποτελεί μόνο μια ευκαιρία για να εξερευνήσουμε τα τραγούδια της Κρήτης αλλά και να εμβαθύνουμε στην καρδιά και την ψυχή του τόπου. Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε μαζί μας αυτήν την μοναδική εμπειρία και να ανακαλύψετε την ανεκτίμητη αξία του κρητικού τραγουδιού μέσα από την φωνή μίας σπουδαίας ερμηνεύτριας..

Δηλώσεις συμμετοχής :  https://kourites-eshop.org/product/tsi-kritis-t-anektimita-ap-to-lasithi-os-ta-chania-tragoudia-tis-kritis/ 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΟΥΡΗΤΕΣ

"Εσύ και η παράδοση, πιο κοντά από ποτέ..."

Image

«Εσύ και η παράδοση, πιο κοντά από ποτέ…»

Σχετικά

Μαθήματα

Παροχές

Ωράριο Λειτουργίας

Επίσκεψη κατόπιν συνεννόησης.
Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00-15.00 & 18.00-22.00
Σάββατο: 10.00-15.00
Κυριακή: 17.00-21.00

Επικοινωνία

Στριγγάρη 5,
Άγιος Δημήτριος Αττικής,
173 43
(Πλησίον Σταθμού Μετρό Δάφνης)

Τηλ.: 21 7000 1000