Ενημέρωση

Ενημερωθείτε εδώ για τα νέα και τις εκδηλώσεις μας

"4 σκοποί με 4 λύρες" | Εισηγητής : Στέλιος Πετράκης

"4 ΣΚΟΠΟΙ ΜΕ 4 ΛΥΡΕΣ" | Εισηγητής: Στέλιος Πετράκης

Ο κύκλος σεμιναρίων «Τση Κρήτης τ’ανεκτίμητα» επιστρέφει με ένα ακόμη αξιόλογο σεμινάριο για τους λάτρεις της κρητικής μουσικής. Το επόμενο μας σεμινάριο, με θέμα "4 ΣΚΟΠΟΙ ΜΕ 4 ΛΥΡΕΣ" και εισηγητή τον Στέλιο Πετράκη, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, στις 19:00.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και για όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν από οποιαδήποτε γωνιά της γης, θα προβληθεί Online Live μέσω της πλατφόρμας "ΖΟΟΜ".

Στο πλαίσιο αυτού του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον ειδικό εισηγητή, κ. Στέλιο Πετράκη, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει στην ανακάλυψη της πολυπολιτισμικής πλοκής της κρητικής μουσικής μέσω τεσσάρων διαφορετικών τύπων λύρας.
Συγκεκριμένα, θα εξερευνήσουμε τη σύγχρονη κρητική λύρα, το λυράκι, τη βιολόλυρα και τη λύρα με συμπαθητικές χορδές. Με μια προσεκτική ανάλυση από τον κ. Πετράκη, θα εξερευνήσουμε τέσσερις ανεκτίμητες μελωδίες, τον πρώτο χανιώτικο, τον σταφιδιανό, τις κοντυλιές, τον Ερωτόκριτο, από τον βασικό κορμό της κρητικής μουσικής, αναδεικνύοντας την πλούσια παράδοση του νησιού μας μέσα από τη λύρα.

Λίγα λόγια για το Στέλιο Πετράκη…

Μουσικοσυνθέτης και οργανοποιός, ο Στέλιος Πετράκης μυήθηκε στην τέχνη της λύρας σε νεαρή ηλικία. Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με σημαντικούς μουσικούς του κόσμου, (Ross Daly, Chemiranis, Efren Lopez κλπ), με μουσικούς της Παραδοσιακής μας μουσικής (Γιώργη Ξυλούρη, Βασίλη Σταυρακάκη, Μιχάλη Κονταξάκη, Δημήτρη Σιδερή,) με Έλληνες συνθέτες (Χρίστο Λεοντή, Σταμάτη Σπανουδάκη) καθώς και με άλλους διεθνείς μουσικούς σε ηχογραφήσεις για ταινίες, δισκογραφία και συναυλίες. Σήμερα αποτελεί έναν από τους κυριότερους εκφραστές και ανανεωτές της παραδοσιακής μουσικής, απαριθμώντας εννιά προσωπικούς δίσκους και πολλές διεθνείς διακρίσεις. Με το σχήμα του “Stelios Petrakis quartet” ταξιδεύει την κρητική μουσική στα πέρατα του κόσμου, από την Ινδία και τη Μαλαισία μέχρι το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, και σχεδόν παντού ενδιάμεσα, ανοίγοιντάς την σε ολοένα και μεγαλύτερα ακροατήρια. Κορυφαίες στιγμές στη μουσική του πορεία είναι η αναρρίχηση στην κορυφή #Νο1 για το cd «Σπονδή» στα World Music Charts Europe (Ιουλιος 2022), η ανακήρυξη του cd “L’ Art de la Lyra” ως το κορυφαίο της χρονιάς 2016 στη Γαλλική ραδιοφωνία, καθώς και οι sold out εμφανίσεις του στο Theatre de la Ville (Παρίσι) και το Carnegie hall (NYC).
Στον κινηματογράφο, πρόσφατα συμμετείχε εκτενώς στις ηχογραφήσεις της ταινίας «Γάμος αλά Ελληνικά 3» της Nia Vardalos σε μουσική της Stephanie Economou, ενώ το ντοκιμαντέρ «Θάλαττα» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αφορά την υπεραλίευση στο Αιγαίο, έχει επενδυθεί αποκλειστικά με δική του μουσική.
Διατηρεί στο Ηράκλειο εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων φτιάχνοντας λύρες, λαούτα, μπουλγαρί και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα. Δικές του δημιουργίες εκτίθενται σε μουσεία μουσικών οργάνων σε όλον τον κόσμο, όπως στην «Πόλη της Μουσικής» στο Παρίσι, σε Ιαπωνία, Πολωνία κλπ.
 Είναι απόφοιτος του Νομικού τμήματος της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά.

Έτσι, το σεμινάριο μας δεν αποτελεί μόνο μια ευκαιρία για να εξερευνήσουμε την πολυπολιτισμική πλοκή της κρητικής μουσικής, αλλά επίσης μια πρόσκληση να εμβαθύνουμε στον πλούτο και την ουσία της μουσικής αυτής παράδοσης. Σας προσκαλούμε λοιπόν να μοιραστείτε μαζί μας αυτήν την μοναδική εμπειρία και να ανακαλύψετε την ανεκτίμητη αξία της κρητικής μουσικής μέσα από τη γνώση και την εμπειρία ενός εξαιρετικού εισηγητή, όπως είναι ο Στέλιος Πετράκης.

Δηλώσεις συμμετοχής : https://kourites-eshop.org/product/tsi-kritis-t-anektimita-4-skopoi-me-4-lyres/?fbclid=IwAR15c3VrzZ53tKTgwE2-bNihfcdUGFOkm4Vb0an3BJUKCfMPLsJmpFdvwbw 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΟΥΡΗΤΕΣ

"Εσύ και η παράδοση, πιο κοντά από ποτέ..."

 

Image

«Εσύ και η παράδοση, πιο κοντά από ποτέ…»

Σχετικά

Μαθήματα

Παροχές

Ωράριο Λειτουργίας

Επίσκεψη κατόπιν συνεννόησης.
Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00-15.00 & 18.00-22.00
Σάββατο: 10.00-15.00
Κυριακή: 17.00-21.00

Επικοινωνία

Στριγγάρη 5,
Άγιος Δημήτριος Αττικής,
173 43
(Πλησίον Σταθμού Μετρό Δάφνης)

Τηλ.: 21 7000 1000