Ο Λαογραφικός Όμιλος “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” ιδρύθηκε το Μάιο του 1988 από τρεις πρωτοχορευτές, το Μανώλη Παττακό, το Μιχάλη Σηφακάκη και τον Βασίλη Τουπή. Σκοπός του ήταν και είναι να συμβάλλει με τη δράση του στη διατήρηση αλλά και διάδοση των κρητικών χορών, τραγουδιών και θεατρικών έργων όπως επίσης στην αναβίωση παλαιών κρητικών χορών, ενδυμασιών και γενικότερα των ηθών και εθίμων της Κρήτης.
Στα τριάντα και πλέον χρόνια παρουσίας τους στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης, οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”, με την αυστηρή καθοδήγηση του Προέδρου και χοροδιδασκάλου τους Παττακομανώλη, έχουν συμμετάσχει σε πάνω από 1825 παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχοντας το σεβασμό, την εκτίμηση και την αναγνώριση όλων των πολιτιστικών φορέων, όχι μόνο της Κρήτης και ολόκληρης της Ελλάδας, αλλά και πολλών Συλλόγων του εξωτερικού.
Τον ίδιο μήνα, στον ετήσιο χορό του Συλλόγου σε ειδική εκδήλωση, με την καθοδήγηση του παλιού Ανωγειανού χορευτή Βασίλη Δραμουντάνη και με τη συνοδεία του πρωτοχορευτή Βασίλη Τουπή, επαναφέρουν τον παλιό ξεχασμένο χορό Ανωγειανό Πηδηχτό ή Μπυρρίχη στην παραδοσιακή του μορφή.
Την εκδήλωση αυτή παρουσίασαν τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών.
Στον ίδιο χώρο το βράδυ, γίνεται μεγάλη μουσικοχορευτική συνάντηση Κρήτης και Λακωνίας.
Οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα. Τους συνοδεύουν οι μουσικοί, Γιώργος Φραγκιουδάκης, Δημήτρης Σκουλάς και ο Γιώργος Σκορδαλός.
Φωτογραφήθηκαν και χόρεψαν τους κρητικούς χορούς μέσα κι έξω από το Σπήλαιο και την τρίτη μέρα, σε μια μοναδική βραδιά στην πλατεία Ανωγείων “το Αρμί” σε συνεργασία με το Δήμο Ανωγείων, ο Πρόεδρος του Ομίλου Μανώλης Παττακός μίλησε και παρουσίασε τους Κρητικούς χορούς.
Μαζί τους στη λύρα και στο τραγούδι ήταν ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Γιώργης Φραγκιουδάκης και ο Γιώργης Φασουλάς.
Στα λαγούτα ήταν ο Κωστής Καλλέργης, ο Δημήτρης και Μανώλης Σκουλάς, ο Χρήστος Στιβακτάκης και στα μαντολίνα ο Γιώργης Βρέντζος και ο Δημήτρης Μπέρκης. Την επίβλεψη των εκδηλώσεων είχε ο σκηνοθέτης και φίλος των ΚΟΥΡΗΤΩΝ Γιάννης Μαράκης.
Εκεί ο Παττακομανώλης παρουσίασε επίσημα την πρώτη γυναικεία κάπα που βρέθηκε σε σεντούκι στο Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών, που είναι αριθμημένη και καταγεγραμμένη στα αντικείμενα του, πιστό αντίγραφο του οποίου φτιάχτηκε για τους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”. Οι δύο αυτές κάπες, παλιά και νέα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Καρδίτσα, μαζί με τις άλλες τέσσερις που έχει στην κατοχή του ο Όμιλος από το 2005. Οι κάπες αυτές είναι φτιαγμένες από την αείμνηστη Σοφία Ηλιάκη καθώς και τη Δήμητρα Κτιστάκη μετά από υπόδειξη του Παττακομανώλη.
Για το μαχαίρι αυτό ετοιμάστηκε ειδική προθήκη στο μουσείο της Σχολής όπου και τοποθετήθηκε.
Στην Πατριαρχική Έδρα, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, υποδέχτηκε τους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” και τίμησε τον Παττακομανώλη με τον “Χρυσό Λέοντα του Τάγματος του Λέοντος Αλεξανδρείας”.
Επίσης ο Μακαριότατος του χάρισε μια μπαστούνα, η οποία είναι κατασκευασμένη από παιδιά που ο ίδιος είχε στεγάσει σε ορφανοτροφείο της Αφρικής κι επάνω της απεικονίζονται οι τρεις σοφοί φύλαρχοι οι οποίοι ήταν αρχηγοί των μεγάλων φυλών της Αφρικής.
Ο Παττακομανώλης με την σειρά του δώρισε στον Μακαριότατο κρητικό μαχαίρι μεγάλης τέχνης και αξίας μέσα σε ειδικό σκαλισμένο χειροποίητο κασελάκι εμπνευσμένο από τέμπλο Εκκλησίας. Στο μαχαίρι ήταν σκαλισμένοι, από την μία μεριά η Παναγία, στην χάρη της οποίας είναι φτιαγμένος ο Καθεδρικός Ναός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αλλά είναι και προστάτιδα του χωριού του Παττακομανώλη, ο Άγιος Χαράλαμπος, οι Τέσσερις Μάρτυρες, η μορφή του Πατριάρχη, να σημειώσουμε ότι πρώτη φορά σκαλίστηκε κρητικός εν ζωή πάνω στο φουκάρι του μαχαιριού, και ο κρίνος ο Μινωικός. Από την άλλη μεριά ήταν ο Αη-Αστράτηγος, προστάτης του Παττακομανώλη, το Αρκάδι, ο Δασκαλογιάννης, οι δύο Σφακιανοί Άγιοι και ο κρίνος ο Μινωικός.
Η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, ανταπέδωσε στον Παττακομανώλη εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό, αντίγραφο της οποίας κοσμεί το καθολικό της Μονής, όπου πίσω είναι γραμμένη τιμητική προσευχή για τον Παττακομανώλη και τους Κουρήτες.
Η Μνήμη του Αγίου Νικηφόρου του Φωκά, Ελευθερωτή της Κρήτης από τους Άραβες κατακτητές, τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στους Αρμένους Ρεθύμνου από το έτος 2016, οπότε η οικογένεια του Παττακομανώλη (οικογένεια Εμμανουήλ και Μαρίνας Παττακού), Προέδρου του Λαογραφικού Ομίλου “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”, αφιέρωσαν την Εικόνα του Αγίου, έργο του Αγιογραφείου της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Ρεθύμνης, η οποία τοποθετήθηκε σε περίτεχνο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Η επιλογή των Αρμένων Ρεθύμνου για την αφιέρωση της Εικόνας και τον ιδιαίτερο εορτασμό της Μνήμης του Αγίου Νικηφόρου του Φωκά έγινε από το Μανώλη Παττακό και τους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”, αφού, κατά την παράδοση, το χωριό αυτό έλαβε το όνομά του από τους Αρμένιους στρατιώτες που πολέμησαν υπό τις διαταγές του Νικηφόρου Φωκά για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες. Το ίδιο ισχύει και για τα χωριά Αρμένοι Χανίων και Λασιθίου, ενώ και τα γειτονικά προς τους Αρμένους Ρεθύμνου χωριά Σωματάς και Φωτεινού φέρουν τα ονόματα των δύο ομώνυμων στρατηγών του Αγίου Νικηφόρου του Φωκά.
Στο κρητικό γλέντι που πραγματοποιήθηκε το ίδιο βράδυ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρμένων Ρεθύμνου, ο Παττακομανώλης για πρώτη φορά φέτος κάλεσε όλα τα χορευτικά συγκροτήματα και τους Λαογραφικούς Ομίλους του Ρεθύμνου. Σκοπός του ήταν να σμίξουν όλα μαζί και να γνωρίσουν την Αγιότητα του Νικηφόρου Φωκά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλοι δήλωσαν συμμετοχή και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του, με πρώτο το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου, τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης και τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο “ΑΡΚΑΔΙ”, συγκροτήματα στα οποία και ο ίδιος συμμετείχε στις χορευτικές τους ομάδες από τα δεκαέξι του χρόνια. Οι παραπάνω χόρεψαν για την τιμή του Αγίου φορώντας κρητικές παραδοσιακές φορεσιές καθώς και ο “ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΥΡΗΤΕΣ”. Για λόγους ιστορικούς αναφέρουμε τα χορευτικά συγκροτήματα του Ρεθύμνου που παρευρέθησαν: Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου, Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος “ΑΡΚΑΔΙ”, Ρίζες της Κρήτης, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Ψηλορείτης, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Κρήτες, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Ερωφίλη, Λαογραφικός Όμιλος “ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ”, Πυρρίχια Δρώμενα, Λαογραφικός Όμιλος “ΧΟΡΟΚΡΗΤΕΣ”, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος “ΑΡΣΑΝΙ” και Σύλλογος Γεωργαλίδικων Νομού Ρεθύμνης “Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ”.
Ένα μοναδικό γλέντι ξεκίνησε με ρίμα του Αντώνη Μαρτσάκη το οποίο κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες αν και ήταν καθημερινή.