Ο Λαογραφικός Όμιλος “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” ιδρύθηκε το Μάιο του 1988 από τρεις πρωτοχορευτές, το Μανώλη Παττακό, το Μιχάλη Σηφακάκη και τον Βασίλη Τουπή. Σκοπός του ήταν και είναι να συμβάλλει με τη δράση του στη διατήρηση αλλά και διάδοση των κρητικών χορών, τραγουδιών και θεατρικών έργων όπως επίσης στην αναβίωση παλαιών κρητικών χορών, ενδυμασιών και γενικότερα των ηθών και εθίμων της Κρήτης.
Στα τριάντα και πλέον χρόνια παρουσίας τους στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης, οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”, με την αυστηρή καθοδήγηση του Προέδρου και χοροδιδασκάλου τους Παττακομανώλη, έχουν συμμετάσχει σε πάνω από 1825 παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχοντας το σεβασμό, την εκτίμηση και την αναγνώριση όλων των πολιτιστικών φορέων, όχι μόνο της Κρήτης και ολόκληρης της Ελλάδας, αλλά και πολλών Συλλόγων του εξωτερικού.

Η συνεργασία του Ομίλου με τους δύο μεγαλύτερους φορείς της παράδοσης στην Ελλάδα το θέατρο της Δώρας Στράτου, από το Σεπτέμβριο του 1988 και το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών, από το Σεπτέμβριο του 1993.
Σεπτέμβριος
1988
Το 1988 εμφανίζονται στο Ηρώδειο σε εκδήλωση της Παγκρητίου Ενώσεως για τη Μάχη της Κρήτης. Ήταν το πρώτο Κρητικό χορευτικό συγκρότημα που χόρεψε μέσα στο Ηρώδειο, σε συνεργασία με το συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο και τους Κρητικούς καλλιτέχνες Θανάση Σκορδαλό, Χαράλαμπο Γαργανουράκη και Βασίλη Σκουλά. Σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών, εμφανίζονται στο Ηρώδειο, τρεις επιπλέον φορές τα επόμενα τρία χρόνια.
1988
Το 1989, σε συνεργασία με τη Δόμνα Σαμίου, αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα σε ειδικές εκδηλώσεις στο Στρασβούργο της Γαλλίας στην Έδρα του Ευρωκοινοβουλίου,  για την παράδοση – παραλαβή της Προεδρίας της Ευρώπης από την Ελλάδα στην Ισπανία.
1989
Το 1989 ο Όμιλος συνεργάζεται με το μεγάλο λυράρη και τραγουδιστή Κώστα Μουντάκη σε εκπομπές στην κρατική τηλεόραση ενώ το 1991, χορεύοντας και τραγουδώντας, συμμετέχει στη μουσικοχορευτική παράσταση “ΛΥΡΩΔΙΑ”, δημιούργημα του Μάνου Μουντάκη.
1989
Το Μάιο του 1990, ταξιδεύουν στην Κύπρο όπου συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Παραλίμνι και στη Λεμεσό.
Τον ίδιο μήνα, στον ετήσιο χορό του Συλλόγου σε ειδική εκδήλωση,  με την καθοδήγηση του παλιού Ανωγειανού χορευτή Βασίλη Δραμουντάνη και με τη συνοδεία του πρωτοχορευτή Βασίλη Τουπή, επαναφέρουν τον παλιό ξεχασμένο χορό Ανωγειανό Πηδηχτό ή Μπυρρίχη στην παραδοσιακή του μορφή.
Μάιος
1990
Μετά από έρευνα, ο Πρόεδρος του Ομίλου Μανώλης  Παττακός, σε ειδική εκδήλωση στην Κρητική Εστία, στις 16 Δεκεμβρίου 1990, επανεμφανίζει την ξεχασμένη Σφακιανή φορεσιά και αναφέρεται για την εξέλιξη της Κρητικής γυναικείας ενδυμασίας από την εποχή του Νικηφόρου Φωκά έως και σήμερα.
Την εκδήλωση αυτή παρουσίασαν τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών.
Δεκέμβριος
1990
Στις 11 Μαΐου 1991, σε ειδική εκδήλωση στην Κρητική Εστία, μετά από ανάλογη έρευνα του Παττακομανώλη, παρουσιάζονται τα αντικείμενα της Κρητικής αντρικής φορεσιάς, το μεϊντάνι, το καπότο, οι ασημένιες χειροποίητες καδένες και τα χειροποίητα ασημομάχαιρα, που για πολλά χρόνια παρέμεναν μόνο στις προθήκες των μουσείων. Για την εκδήλωση αυτή, έγινε εκτενής αναφορά από τον Κρητικό και Αθηναϊκό τύπο καθώς και από τα δελτία ειδήσεων, δίνοντας μεγάλο κύρος στους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”.
Μάιος
1991
Το Δεκέμβριο του 1991 οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” ταξιδεύουν στην Αμερική προσκεκλημένοι από τους ομογενείς, στη Νέα Ορλεάνη από το Σύλλογο Κρητών Νέας Ορλεάνης με Πρόεδρο τον Ματθαίο Σταυρακάκη και στη Νέα Υόρκη από το Σύνδεσμο Κρητών Νέας Υόρκης με Πρόεδρο το Μανώλη Λαμπράκη καθώς και από το πολιτιστικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής της Νέας Υόρκης. Στις 16 ημέρες παραμονής τους παρουσίασαν τους χορούς, τα τραγούδια και τις φορεσιές της Κρήτης.
Δεκέμβριος
1991
Το 1992, σε ειδική εκδήλωση ανακηρύσσουν σε επίτιμα μέλη του Ομίλου τον επί 24 χρόνια Πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως, Γεώργιο Βογιατζάκη και τον μεγάλο λυράρη και τραγουδιστή Χαράλαμπο Γαργανουράκη.
1992
Το 1993 μετά από έρευνα δύο χρόνων, τιμούν τους φημισμένους πρωτοχορευτές της Κρητικής παροικίας των Αθηνών, Μανώλη Αγγουριδάκη, Μιχάλη Λεφάκη, Αντώνη Ποντικάκη, Μύρωνα Σαπουντζή και Γιώργη Χνάρη, πρωτοχορευτές που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στον Κρητικό χορό την δεκαετία 1950-1960.
1993
Την ίδια χρονιά συμμετέχουν σε μια ιστορική εκδήλωση που διοργανώνουν ο Σύλλογος των Απανταχού Σφακιανών και ο Σύλλογος Κωνσταντινοπουλιτών με θέμα “Σφακιανοί οι τελευταίοι υπερασπιστές του Βυζαντίου”.
1993
Το 1993 επίσης οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” ταξιδεύουν στο Μιλάνο όπου εμφανίζονται στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού.
1993
Το 1994 τιμούν τους πρωτοχορευτές της δεκαετίας 1960-1970, Μανώλη Κατσούγκρη, Γιώργη Κιαγιά, Γιώργη Κόκκινο, Γιώργη Κυριακάκη, Δράκο Σαπουντζή, Κυριάκο Σπυνθουράκη, Αντώνη Στεφανάκη, Γιάννη Χνάρη και Θωμά Χνάρη, για την προσφορά τους στον Κρητικό χορό. Μαζί τους εκείνο το βράδυ, ήταν ο πρωτομάστορας της λύρας Θανάσης Σκορδαλός, ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης στο λαγούτο και ο Δημήτρης Σκουλάς στο λαγούτο και στο τραγούδι. Η παρουσία τους έδωσε ιδιαίτερο “χρώμα” στη βραδιά.
1994
Το 1995, σε ειδική εκδήλωση στην Κρητική Εστία, ο Πρόεδρος του Ομίλου Μανώλης Παττακός, αναφέρεται με ομιλία του στους Κρητικούς χορούς. Τα βήματα των χορών παρουσιάζουν οι φημισμένοι πρωτοχορευτές της δεκαετίας 1960-1970. Στη λύρα ήταν ο Ψαραντώνης. Στην ίδια εκδήλωση, παρουσιάζεται ο παλιός χορός Τριζάλης, με την καθοδήγηση του παλιού πρωτοχορευτή Μανώλη Κατσούγκρη με τους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” να φορούν τις ξεχασμένες καβαλιασμένες γκιλότες.
1995
Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” θα μπουν στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, με τον οποίο θα αποκτήσουν ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο. Στα δέκα χρόνια της θητείας του θα τον συναντήσουν εκεί συνολικά επτά φορές.
Δεκέμβριος
1995
Το 1996, αναβιώνουν την «Κρητική παρέα», τονίζοντας τη συμβολή της στη διατήρηση της Κρητικής παράδοσης και τιμούν το Στέλιο Βαβουράκη, ως γνήσιο εκπρόσωπό της. Την επόμενη εξαετία θα ανοίγουν κάθε χρόνο το περίφημο “Βαρέλι του Βαβουροστελή”, με κρασί απ’ τα σταφύλια που τρυγούν και πατούν στο κτήμα του Γιώργη και της Γεωργίας Μαριδάκη.
1996
Το 1997 τιμούν τον Σπύρο Σηφογιωργάκη, τη γυναίκα του Χρυσούλα καθώς και τους αδελφούς Γιάννη και Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη για τη μεγάλη τους προσφορά στην Κρητική μουσική παράδοση.
1997
Την ίδια χρονιά ταξιδεύουν στο Ντιτρόιτ της Αμερικής καλεσμένοι, αυτή τη φορά, σε εκδήλωση που έχει οργανώσει ο επιστήμονας καθηγητής και επιχειρηματίας Γιάννης Ψαρουδάκης. Τους συνοδεύουν ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης στη λύρα και ο Νίκος Καραβιράκης στο λαούτο.
1997
Τον Αύγουστο του 1997 συμμετέχουν στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Τη σκηνοθεσία και την μουσική ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου με βασικό συνεργάτη του τον Μιχάλη Σηφακάκη.
Αύγουστος
1997
Τον Σεπτέμβριο του 1997 συμμετέχουν μαζί με το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών, τη Χαρούλα Αλεξίου και τον Γιώργο Νταλάρα στη μεγάλη γιορτή που έγινε στο Ζάππειο, λόγω της ανάθεσης διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Σεπτέμβριος
1997
Το 1998 οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” τιμούν το αηδόνι της Κρήτης, λαουτιέρη και τραγουδιστή, Νίκο Μανιά. Την ίδια χρονιά ταξιδεύουν στην Ουκρανία, όπου για δώδεκα μέρες εμφανίζονται σε διάφορες πόλεις μαζί με το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας.
1998
Το 1999 τιμούν το λυράρη Ροδάμανθο Ανδρουλάκη και συνεργάζονται για πρώτη φορά με τον Μιχάλη Πριναράκη, παρουσιάζοντας τα Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα της Κρήτης σε εκδηλώσεις που αποσπούν το ενδιαφέρον όλης της Κρητικής παροικίας της Αθήνας. Ψάλλει και τραγουδά ο Δημήτρης Σκουλάς.
1999
Την ίδια χρονιά, εμφανίζονται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής, όπου συμμετέχουν στη μουσικοχορευτική παράσταση “Οι δρόμοι του δοξαριού”. Εκεί παρουσιάζονται όλα τα όργανα της Ελλάδας που παίζονται με δοξάρι και στη λύρα τους συνόδευε ο Λεωνίδας Κλάδος.
1999
Το Νοέμβριο του 1999 προτείνουν στο Σύλλογο Κρητών Λακωνίας, την από κοινού ανέγερση Εκκλησίας στη Σπάρτη, στη χάρη των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνης, οι οποίοι κατάγονταν από τις Μέλαμπες, του Δήμου Λάμπης. Στο μοναστήρι των Αγίων Τεσσαράκοντα θα παραδώσουν την εικόνα των Τεσσάρων Μαρτύρων το 2000 όπου θα φυλαχτεί εκεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2006. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του ομώνυμου Ιερού Ναού.
Νοέμβριος
1999
Το 2000 συνεργάζονται και πάλι με το Μιχάλη Πριναράκη κι αυτή τη φορά παρουσιάζουν τα Πασχαλινά ήθη κι έθιμα της Κρήτης. Μαζί τους ψάλλει και τραγουδά ο Δημήτρης Σκουλάς. Τα δύο επόμενα χρόνια ακολουθούν ανάλογες εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγίας Παρασκευής.
2000
Τον Μάιο του 2000 οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” τιμούν έναν άνθρωπο που βρέθηκε από τα πρώτα τους βήματα κοντά τους, στιχουργό και δημιουργό του Συλλόγου Κρητών Στιχουργών, το Μιχάλη Καυκαλά με τον οποίο συνεργάστηκαν σε πολλές εκδηλώσεις.
Μάιος
2000
Την ίδια χρονιά οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”, χαρίζουν εικόνα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνης, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.
2000
Το 2001, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που αφορούσαν την Ολυμπιάδα του 2004, χορεύουν στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, χώρο στον οποίο σύμφωνα με την ιστορία αγωνίστηκαν οι μυθικοί Κουρήτες.
2001
Το 2002 θεμελιώνουν στη Σπάρτη την πρώτη Εκκλησία Κρητών Αγίων έξω από την Κρήτη.
2002
Την ίδια χρονιά ταξιδεύουν στη Γαλλία, καλεσμένοι από το Δήμο της Αγίας Παρασκευής και εμφανίζονται σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για την αδελφοποίηση των Δήμων Αγίας Παρασκευής και Σεν Μπριέ.
2002
Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, εμφανίζονται για δεύτερη φορά στο Μέγαρο Μουσικής, συμμετέχοντας επί τρεις ημέρες στη μεγαλύτερη εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα, για την παρουσίαση των χορών και των τραγουδιών της Κρήτης, με παρουσία πολλών τοπικών μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων. Στη λύρα τους συνοδεύει ο Λεωνίδας Κλάδος, στο λαγούτο ο Στέλιος Σταματογιαννάκης και ο Δημήτρης Σκουλάς λαγούτο και τραγούδι.
Δεκέμβριος
2002
Τον Αύγουστο του 2003, ο Παττακομανώλης εμφανίζει “Τα Κουρητάκια”, παιδιά 6-12 χρονών, στο χωριό του, το Χρωμοναστήρι, σε μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στο μεγάλο λυράρη και τραγουδιστή Χαράλαμπο Γαργανουράκη. Οι νέοι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”  αποτελούν πλέον το μέλλον του Ομίλου.
Αύγουστος
2003
Τον ίδιο μήνα ταξιδεύουν στη Νάξο, στο χωριό Απείρανθο, δωρίζουν την εικόνα των Δύο Σφακιανών Αγίων και συμμετέχουν σε μια λαμπρή μουσικοχορευτική εκδήλωση.
Αύγουστος
2003
Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς συνεργάζονται με τη Νομαρχία Ηρακλείου, μετά από πρόταση που τους έγινε από το Νομάρχη Δημήτρη Σαρρή, να παρουσιάσουν στις Παγκόσμιες Εκθέσεις Τουρισμού, χορούς και τραγούδια της Κρήτης σε διάφορα μέρη του κόσμου, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη.
Οκτώβριος
2003
Τον Δεκέμβριο του 2003 ταξιδεύουν στο Μόντρεαλ του Καναδά, με αποστολή της Νομαρχίας Ηρακλείου, για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό των ενενήντα χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Τους συνοδεύει το συγκρότημα του Μιχάλη Καλλέργη.
Δεκέμβριος
2003
Τον Ιανουάριο του 2004 οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” ταξιδεύουν στη Στουτγκάρδη, στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού.
Ιανουάριος
2004
Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς συμμετέχουν σε εκδήλωση στο Βερολίνο, όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού όλης της Ευρώπης.
Μάρτιος
2004
Τον ίδιο μήνα πηγαίνουν στη Μόσχα όπου επισκέπτονται τη μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία όλου του κόσμου, τον Ναό του Χριστού Σωτήρος. Εκεί συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιου, οι οποίοι παρέλαβαν με μεγάλη επισημότητα την εικόνα των Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνης, δωρεά του Παττακομανώλη. Τους συνοδεύει ο Γιώργος Φραγκιουδάκης, με το συγκρότημα του.
Μάρτιος
2004
Τον Ιούλιο του 2004 σε εκδήλωση στο Ηράκλειο για τους Κρήτες Ολυμπιονίκες, παρουσιάζεται από τους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” για πρώτη φόρα ο Μινωικός χορός, ο οποίος δεν συνοδεύεται από μουσική, ενώ έχει σκοπό με το χορό των γυναικών να θυμίσει τις ιέρειες της Μινωικής εποχής και με το χορό των αντρών αντίστοιχα το χορό των αρχαίων Κουρητών.
Ιούλιος
2004
Τον Ιανουάριο του 2005 πηγαίνουν στη Βιέννη στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού. Τους συνοδεύει το συγκρότημα του Ψαραντώνη.
Ιανουάριος
2005
Το 2005 συμμετέχουν στη Φλώρινα σε εκδήλωση του Συλλόγου Κρητών. Τους συνοδεύει το συγκρότημα του Μιχάλη Καλλέργη.
2005
Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στην ακριτική Λήμνο καλεσμένοι από τους Δήμους Ν. Κούταλης και Μούδρου συνοδευόμενοι από τους Γιώργη Φραγκιουδάκη και Δημήτρη Σκουλά.
Ιούλιος
2005
Τον Μάρτιο του 2006 επισκέπτονται για δεύτερη φορά το Βερολίνο στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού. Τους συνοδεύει το συγκρότημα του Χαράλαμπου Γαργανουράκη.
Μάρτιος
2006
Την 9η Σεπτεμβρίου του 2006 πραγματοποιούνται με μεγάλη επισημότητα, τα εγκαίνια και τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού των Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου, στη Σπάρτη, στο Σαϊνοπούλειο πάρκο της πόλης που βρίσκεται απέναντι από το κάστρο του Μυστρά, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο και από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Άνθιμο.
Στον ίδιο χώρο το βράδυ, γίνεται μεγάλη μουσικοχορευτική συνάντηση Κρήτης και Λακωνίας.
Σεπτέμβριος
2006
Το 2007 ο Σύλλογος Κρητών Γλυφάδας τιμά τους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” για την πολιτιστική τους δράση και οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” ανταποδίδουν χαρίζοντας εικόνα των Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνης. Εικόνα με την οποία οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” και ο Σύλλογος Κρητών Γλυφάδας παρέλασαν την 28η Οκτωβρίου 2010 για να τιμήσουν τους Αγίους, μιας και εκείνη την ημέρα παράλληλα με την Εθνική εορτή τιμάται η μνήμη τους.
2007
Τον Σεπτέμβριο του 2007 ταξιδεύουν στη μακρινή Κίνα μετά από πρόσκληση για συμμετοχή στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ του Πεκίνου, ανάμεσα σε 47 μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από 21 χώρες.
Οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα. Τους συνοδεύουν οι μουσικοί, Γιώργος Φραγκιουδάκης, Δημήτρης Σκουλάς και ο Γιώργος Σκορδαλός.
Σεπτέμβριος
2007
Τον Ιούνιο του 2008 οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”, έχοντας συμπληρώσει είκοσι χρόνια επιτυχημένης πορείας, διοργάνωσαν τριήμερο εκδηλώσεων στα Ανώγεια και στο “Ιδαίον Άντρον” του Ψηλορείτη, όπου εκεί έζησαν οι μυθικοί “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”.
Φωτογραφήθηκαν και χόρεψαν τους κρητικούς χορούς μέσα κι έξω από το Σπήλαιο και την τρίτη μέρα, σε μια μοναδική βραδιά στην πλατεία Ανωγείων “το Αρμί” σε συνεργασία με το Δήμο Ανωγείων, ο Πρόεδρος του Ομίλου Μανώλης Παττακός μίλησε και παρουσίασε τους Κρητικούς χορούς.
Μαζί τους στη λύρα και στο τραγούδι ήταν ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Γιώργης Φραγκιουδάκης και ο Γιώργης Φασουλάς.
Στα λαγούτα ήταν ο Κωστής Καλλέργης, ο Δημήτρης και Μανώλης Σκουλάς, ο Χρήστος Στιβακτάκης και στα μαντολίνα ο Γιώργης Βρέντζος και ο Δημήτρης Μπέρκης. Την επίβλεψη των εκδηλώσεων είχε ο σκηνοθέτης και φίλος των ΚΟΥΡΗΤΩΝ Γιάννης Μαράκης.
Ιούνιος
2008
Το 2009 σε συνεργασία με τους κατασκευαστές του Κρητικού ασημομάχαιρου, Αντώνη Κωσταντουδάκη στο φουκάρι και Σταύρο Πατεράκη στο μαχαίρι, αλλάζουν την ιστορία του ασημομάχαιρου, βάζοντας στα μανίκια κέρατα από τράγους ή κριούς στη θέση του μανικιού από κόκκαλο μοσχαρίσιο ή ελεφαντόδοντο και σκαλίζοντας παράλληλα, σύμβολα Εθνικά (Αρκάδι, Δασκαλογιάννη) και θρησκευτικά (Αη Στράτηγο, Παναγία Κερά, Τέσσερις Μάρτυρες, Δύο Σφακιανοί Άγιοι, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Χαράλαμπος κ.α.)
2009
Στις 19 Φεβρουαρίου 2010 ο Λαογραφικός Όμιλος “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” χόρεψε στην εκπομπή “Έχει γούστο” της ΝΕΤ σε αφιέρωμα για τον Νίκο Ξυλούρη.
Φεβρουάριος
2010
Στις 22 Μαρτίου 2010, στην εκδήλωση “Ήθη και έθιμα της Κρήτης και Ύμνοι – Μεγάλη Σαρακοστή – Μεγάλη Εβδομάδα –  Λαμπρή” που διοργάνωσαν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αγίας Παρασκευής Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος” Νεαπόλεως και Πατριάρχου Γρηγορίου Αγίας Παρασκευής, χόρεψε ο Λαογραφικός Όμιλος “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”.
Μάρτιος
2010
Τον Απρίλιο του 2010 καλούνται και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που οργανώνουν οι ομογενείς του Ντιτρόιτ για να τιμήσουν την 25η Μαρτίου. Ήταν η πρώτη φόρα που επίσημη τιμώμενη περιοχή ήταν η Κρήτη. Τα πιο αξιόλογα δώρα ήταν η εικόνα των Τεσσάρων Μαρτύρων που άφησαν στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, καθώς και ένα σκαλιστό ασημομάχαιρο για το νεοσύστατο μουσείο που δημιουργήθηκε στο Ντιτρόιτ.
Απρίλιος
2010
Στις 2 και 3 Ιουλίου εμφανίζονται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Μύρινας Λήμνου. Στην μουσική τους συνόδεψε το μουσικό συγκρότημα του Μιχάλη Καλλέργη. Ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” μίλησε για την ιστορία των κρητικών χορών και των φορεσιών και έγινε η πρώτη επίσημη εμφάνιση της Αρχαίας Σφακιανής ενδυμασίας. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση ενώ ο Δήμαρχος Αθανάσιος Σκαμάγκης και όλο το διοικητικό συμβούλιο πρόσφεραν άριστη φιλοξενία στους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”.
Ιούλιος
2010
Τον Αύγουστο του 2010 εμφανίζονται στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Γεωργίου Βογιατζάκη στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου.
Αύγουστος
2010
Η Παγκρήτιος Ένωση τίμησε την Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στις 9 Μαρτίου 2011 στο Ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετάνια”. Ήταν τιμή για τον “ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΟΥΡΗΤΕΣ” που συμμετείχε στην τιμητική εκδήλωση.
Μάρτιος
2011
Τον Μάιο του 2011 επισκεπτόμαστε μαζί με μέλη του Συλλόγου Χρωμοναστηριανών “ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ” το εξοχικό του Μανούσου Παττακού στην Αγία Μαρίνα όπου μαθαίνουμε πολλά πράγματα για το φύτεμα του περβολιού. Στην συνέχεια στήνουμε μεγάλο γλέντι. Ήταν ένα ακόμη δείγμα ευαισθησίας των “ΚΟΥΡΗΤΩΝ” με τη φύση. Τα επόμενα χρόνια θ’ ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις δείχνοντας έτσι τη μεγάλη ευαισθησία τους για το περιβάλλον.
Μάιος
2011
Τον Αύγουστο του 2011 ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” και Πρόεδρος του Συλλόγου Χρωμοναστηριανών “ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ” Μανώλης Παττακός οργανώνει βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του πρωτοχορευτή Γιώργη Κόκκινου (Γιαλέ), ο οποίος την προηγούμενη χρονιά άφησε την τελευταία του πνοή στην ίδια πλατεία. Αφού έγινε τρισάγιο στην μνήμη του, στήθηκε μεγάλο γλέντι με τον Μιχάλη Καλλέργη το οποίο ξεκίνησε με χορό από φημισμένους παλαιούς πρωτοχορευτές.
Αύγουστος
2011
Στις 3 Νοεμβρίου του 2011, παρευρεθήκαμε στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Στρατηγού ε.α. Φράγκου Φραγκούλη.
Νοέμβριος
2011
Οργανώθηκε διήμερο οδοιπορικό από τους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” και τον Σύλλογο Χρωμοναστηριανών “ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ” στις 28 και 29 Ιανουαρίου του 2012 στην όμορφη και ιστορική πολιτεία της Σπάρτης με σκοπό την τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και Νικολάου που πρώτος ο Παττακομανώλης οραματίστηκε την ανέγερση του με την αμέριστη βοήθεια του Συλλόγου Κρητών Λακωνίας, με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο του κ. Ελευθέριο Ψαρρό. Την αποστολή συνόδευσε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου, πατέρας Δημήτριος Αμπανάβας. Οι Κρήτες της Λακωνίας υποδέχτηκαν θερμά τους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” και έστησαν μεγάλο γλέντι το οποίο τίμησαν Κρήτες από τον Νομό Ηλίας καθώς και ο κύριος Δημήτρης Αετουδάκης με την παρέα του. Την επόμενη μέρα έγινε Θεία Λειτουργία, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος.
Ιανουάριος
2012
Τον Αύγουστο του 2012 οργανώθηκε από τον Παττακομανώλη τιμητική εκδήλωση για τον Στρατηγό ε.α. Φράγκο Φραγκούλη στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου. Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου χάρισε στον Στρατηγό ένα ασημομάχαιρο ιδιαίτερης τέχνης, αξίας και συμβόλων. Στη συνέχεια στήθηκε μεγάλο γλέντι με το συγκρότημα του βιολάτορα Αντώνη Μαρτσάκη παλιού πρωτοχορευτή της Δεύτερης Γενιάς.
Αύγουστος
2012
Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2012 οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” συμμετείχαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο προς τιμήν του μεγάλου λυράρη και τραγουδιστή Βασίλη Σκουλά. Ήταν τιμή για τους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” που χόρεψαν αφιλοκερδώς όπως πάντα μιας και μέρος των εσόδων της εκδήλωσης δόθηκαν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Κρητικής Εστίας.
Σεπτέμβριος
2012
Στις 11 Νοεμβρίου 2012 ο Λαογραφικός Όμιλος “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”, συμμετείχε και χόρεψε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής από τον Παναγιώτη Μυλωνά με θέμα Ήθος Αρμονιών Γενών και Ρυθμών και η οποία προβλήθηκε από την ΕΤ1 στις 6 Μαΐου του 2013.
Νοέμβριος
2012
Η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Χρωμοναστηρίου “Ο ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝΑΡΗ” και τον Λαογραφικό Όμιλο “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας οργάνωσαν τον Δεκέμβριο του 2012 διήμερο αφιέρωμα για την συμβολή της Κρητικής Χωροφυλακής και τη δράση της στη Θεσσαλονίκη το 1912-1913 με την ευκαιρία των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.
Δεκέμβριος
2012
Τον Ιανουάριο του 2013 οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Χρωμοναστηριανών “ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ” οργάνωσαν εκδρομή στα Τρίκαλα έχοντας μαζί τους το μουσικό συγκρότημα των Αντώνη Μαρτσάκη, Νίκου Μαρεντάκη και Γιώργου Ψαρουδάκη.
Ιανουάριος
2013
Στις 29 Ιουνίου του 2013 με πρωτοβουλία του Αρχηγού των ΚΟΥΡΗΤΩΝ Παττακομανώλη έγινε μάζωξη όλων των μελών της Χορευτικής Ομάδας “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” που ζουν μόνιμα σήμερα στην Κρήτη καθώς και δεκάδων φίλων τους στο σπίτι του στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου. Ο Παττακομανώλης έκανε πρόταση και αντάλλαξε απόψεις με τους ΚΟΥΡΗΤΕΣ για την δημιουργία αδελφού σωματείου των ΚΟΥΡΗΤΩΝ με έδρα την Κρήτη και την επωνυμία ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΙΝΩΙΤΕΣ. Οι ΚΟΥΡΗΤΕΣ δέχτηκαν την πρόταση με ενθουσιασμό και συμφώνησαν να αναλάβει πρωτοβουλία ο Παττακομανώλης για την υλοποίηση του.
Ιούνιος
2013
Τον Νοέμβριο του 2013, συμμετείχαν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Κρητών Μακεδονομάχων από την Ένωση Κρητών Σαρωνικού “Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΕΛΕΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ” προκειμένου να τιμηθούν οι Κρήτες Μακεδονομάχοι.
Νοέμβριος
2013
Τον Νοέμβριο του 2013, ο Διοικητής της Σχολής Ευελπίδων υποστράτηγος Κωνσταντίνος Βελεγράκης κάλεσε τον Πρόεδρο του Λαογραφικού Ομίλου “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” Μανώλη Παττακό να ντύσει 10 ευέλπιδες για να χορέψουν κρητικούς χορούς, στην εκδήλωση που οργανώθηκε με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε στον Παττακομανώλη τιμητική πλακέτα για την συμβολή του στην εκδήλωση.
Νοέμβριος
2013
Τέλος Δεκεμβρίου του 2013, ο Λαογραφικός Όμιλος “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”, χόρεψε και έψαλλε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, στη λήξη των εκδηλώσεων της Αποστολής Πηνελόπης Gandhi με αφορμή τους επίσημους εορτασμούς των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα στο Μουσείο Μπενάκη.
Δεκέμβριος
2013
Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς 2014, ο Λαογραφικός Όμιλος “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”, είπε τα κάλαντα και χόρεψε, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Ο Παττακομανώλης και οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”  πρόσφεραν παραδοσιακά κρητικά δώρα στην Πρόεδρο του Μουσείου κυρία Νίκη Γουλανδρή και στην Αντιπρόεδρο του Μουσείου και Πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης κυρία Φαλή Βογιατζάκη.
Δεκέμβριος
2013
Στις 25 Ιανουαρίου 2014, ο Λαογραφικός Όμιλος “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” συμμετείχε στην ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Κρητών Καρδίτσας.
Εκεί ο Παττακομανώλης παρουσίασε επίσημα την πρώτη γυναικεία κάπα που βρέθηκε σε σεντούκι στο Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών, που είναι αριθμημένη και καταγεγραμμένη στα αντικείμενα του, πιστό αντίγραφο του οποίου φτιάχτηκε για τους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”. Οι δύο αυτές κάπες, παλιά και νέα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Καρδίτσα, μαζί με τις άλλες τέσσερις που έχει στην κατοχή του ο Όμιλος από το 2005. Οι κάπες αυτές είναι φτιαγμένες από την αείμνηστη Σοφία Ηλιάκη καθώς και τη Δήμητρα Κτιστάκη μετά από υπόδειξη του Παττακομανώλη.
Ιανουάριος
2014
Τον Φεβρουάριο 2014, ο Παττακομανώλης συνοδευόμενος από τρεις Κουρήτες, μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων και σε ειδική εκδήλωση χάρισε κρητικό ασημομάχαιρο ιδιαίτερης τέχνης και αξίας, προκειμένου να τιμήσει τους αγωνιστές και τους αγώνες του κρητικού λαού από τον Δασκαλογιάννη έως τον Βενιζέλο.
Για το μαχαίρι αυτό ετοιμάστηκε ειδική προθήκη στο μουσείο της Σχολής όπου και τοποθετήθηκε.
Φεβρουάριος
2014
Ο Λαογραφικός Όμιλος “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ της Αλεξάνδρειας και της Νταμανχούρ (μαζί με συγκροτήματα από διάφορες χώρες, όπως Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ, Ιορδανία, Ινδία, Βουλγαρία, Ρουμανία.)
2014
Τον Μάρτιο του 2014 οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” ταξιδεύουν στην Αλεξάνδρεια “πατώντας” στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, (ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια Χρήστου Καποδίστρια και του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια Μανώλη Μαραγκούλη).
Στην Πατριαρχική Έδρα, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, υποδέχτηκε τους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” και τίμησε τον Παττακομανώλη με τον “Χρυσό Λέοντα του Τάγματος του Λέοντος Αλεξανδρείας”.
Επίσης ο Μακαριότατος του χάρισε μια μπαστούνα, η οποία είναι κατασκευασμένη από παιδιά που ο ίδιος είχε στεγάσει σε ορφανοτροφείο της Αφρικής κι επάνω της απεικονίζονται οι τρεις σοφοί φύλαρχοι οι οποίοι ήταν αρχηγοί των μεγάλων φυλών της Αφρικής.
Ο Παττακομανώλης με την σειρά του δώρισε στον Μακαριότατο κρητικό μαχαίρι μεγάλης τέχνης και αξίας μέσα σε ειδικό σκαλισμένο χειροποίητο κασελάκι εμπνευσμένο από τέμπλο Εκκλησίας. Στο μαχαίρι ήταν σκαλισμένοι, από την μία μεριά η Παναγία, στην χάρη της οποίας είναι φτιαγμένος ο Καθεδρικός Ναός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αλλά είναι και προστάτιδα του χωριού του Παττακομανώλη, ο Άγιος Χαράλαμπος, οι Τέσσερις Μάρτυρες, η μορφή του Πατριάρχη, να σημειώσουμε ότι πρώτη φορά σκαλίστηκε κρητικός εν ζωή πάνω στο φουκάρι του μαχαιριού, και ο κρίνος ο Μινωικός. Από την άλλη μεριά ήταν ο Αη-Αστράτηγος, προστάτης του Παττακομανώλη, το Αρκάδι, ο Δασκαλογιάννης, οι δύο Σφακιανοί Άγιοι και ο κρίνος ο Μινωικός.
Μάρτιος
2014
Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Λαογραφικός Όμιλος “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου της μαντιναδολόγου Πόπης Νικηφόρου “Το παραμύθι του έρωτα και της αγάπης”. Οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”, από το 1999 έως και σήμερα έχουν ιδιαίτερο δέσιμο μαζί της, καθώς είναι εκείνη που γράφει μαντινάδες σε σημαντικές στιγμές της πολιτιστικής πορείας τους.
Σεπτέμβριος
2014
Την 27η και 28η Οκτωβρίου 2014 ο Παττακομανώλης μαζί με τους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” και το Σύλλογο Χρωμοναστηριανών “ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ”, μεταφέρουν την λατρεία των Τεσσάρων Μαρτύρων στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και χαρίζουν εικόνα των Τεσσάρων Μαρτύρων με τον Άγιο Χαράλαμπο, η οποία και τοποθετήθηκε στο καθολικό του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους.  Επίσης χαρίστηκε από τον Παττακομανώλη χειροποίητο σκαλιστό ασημομάχαιρο, το πρώτο με την μορφή και του Αγίου Χαραλάμπους, τοποθετημένο σε ιδιαίτερο καλαίσθητο κασελάκι.
Η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, ανταπέδωσε στον Παττακομανώλη εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό, αντίγραφο της οποίας κοσμεί το  καθολικό της Μονής, όπου πίσω είναι γραμμένη τιμητική προσευχή για τον Παττακομανώλη και τους Κουρήτες.
Οκτώβριος
2014
Το Νοέμβριο του 2014, ο Λαογραφικός Όμιλος “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” συμμετείχε και χόρεψε στην εκδήλωση “ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ” που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής προς τιμή των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και Νικολάου με αφορμή τη συμπλήρωση των 190 ετών (1824-2014) από το θαυμαστό μαρτύριο τους.
Νοέμβριος
2014
Στις 13 Δεκεμβρίου 2014 ο Λαογραφικός Όμιλος “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” τιμάται από την ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΦΑΚΙΑΝΩΝ, μετά από πρόταση του Προέδρου τους Σήφη Μανουσογιαννάκη, για την μεγάλη τους προσφορά στην παράδοση της Κρήτης και ιδιαίτερα στα Σφακιά που είναι και ο τόπος καταγωγής του Παττακομανώλη.
Δεκέμβριος
2014
Μετά από 27 χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, ο “ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΥΡΗΤΕΣ” με έδρα την Αθήνα, δημιουργεί το αδελφό σωματείο με την επωνυμία “ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΙΝΩΙΤΕΣ” με έδρα την Κρήτη.
2015
Τον Αύγουστο του 2015 ο Λαογραφικός Όμιλος ΚΟΥΡΗΤΕΣ συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Χρωμοναστηριανών “Παναγία Κερά” στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου για τα 50 χρόνια παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας (1965-2015).
Αύγουστος
2015
Τον Σεπτέμβρη του 2015 ο Παττακομανώλης μαζί με την γυναίκα του Μαρίνα, τους δυο τους γιούς Νίκο και Γιώργη και τον Φραγκίσκο Δανδουλάκη, ύστερα από τιμητική πρόσκληση από τον Πατριάρχη απάντων των Αρμενίων κ.κ. Karekin II, ταξιδεύει στην Αρμενία για να παρευρεθεί στην τελετή του Αγίου Μύρου. Μετά από αίτημα που του μεταφέρθηκε από την Ελληνική πρεσβεία ο Παττακομανώλης χορήγησε ελαιόλαδο για την τελετή του Αγίου Μύρου στην Αρμενική Εκκλησία. Με την ευκαιρία αυτή έκανε δώρο, μαχαίρι που ήταν αφιερωμένο στο λαό της Αρμενίας, για τους πολεμιστές του Νικηφόρου Φωκά που βοήθησαν στην απελευθέρωση της Κρήτης.
Σεπτέμβριος
2015
Αρχές Οκτώβρη του 2015 ο Παττακομανώλης ξαναδημιουργεί την παιδική ομάδα του Λαογραφικού Ομίλου ΚΟΥΡΗΤΕΣ με χοροδιδασκάλους τους πρωτοχορευτές της Τρίτης Γενιάς των ΚΟΥΡΗΤΩΝ Φραγκίσκο Δανδουλάκη και Κυριακή Οικονόμου.
Οκτώβριος
2015
Στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2015 ο Λαογραφικός Όμιλος ΚΟΥΡΗΤΕΣ, συμμετείχε στο διήμερο αφιέρωμα στην Κρήτη με τίτλο “Ρίζες Ελλήνων  της Κρήτης τα πολύτιμα”, που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ  που πραγματοποιήθηκε στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Στην εκδήλωση ο Παττακομανώλης πραγματοποίησε διήμερη έκθεση κρητικής παραδοσιακής φορεσιάς και μαχαιριού.
Οκτώβριος
2015
Τον Νοεμβρίου του 2015 το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στην Κρήτη με τίτλο “Βραδιά Κρήτης στο Μουσείο”. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μουσικοί Ειρήνη Δερέμπεη, Κάρολος Κουκλάκης και Βασίλης Τζωρτζίνης ΑΝΤΑΜΑ με τον Λαογραφικό Όμιλο ΚΟΥΡΗΤΕΣ. Τους ΚΟΥΡΗΤΕΣ συνόδευσαν οι μουσικοί Γιώργος Σκορδαλός, Γιάννης Κακλής, Χρήστος Δάβρης και Συμεών Κουφάκης.
Νοέμβριος
2015
Τον Δεκέμβριο του 2015 η παιδική ομάδα του Λαογραφικού Ομίλου ΚΟΥΡΗΤΕΣ συμμετείχε και έψαλε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων στην νέα δισκογραφική δουλειά του Αντώνη Μαρτσάκη “Ένα είναι τ‘ αηδόνι”.
Δεκέμβριος
2015
Τον Απρίλιο του 2016 στην Κρητική Εστία ο Λαογραφικός Όμιλος ΚΟΥΡΗΤΕΣ χόρεψε επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση και παρουσία της Παγκρητίου Ενώσεως στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Απρίλιος
2016
Τον ίδιο μήνα ο Παττακομανώλης είχε συνάντηση, με τους φορείς του χωριού Αρμένοι Ρεθύμνου (εκκλησιαστικό, τοπικό και πολιτιστικό συμβούλιο) και τους παρουσίασε μια πρόταση υψίστης θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας που αφορά την Αγιότητα του Νικηφόρου Φωκά. Η πρωτοβουλία αυτή αποβλέπει στο να γνωστοποιήσει την αγιότητα του Βασιλέως Νικηφόρου Φωκά ο οποίος πριν 1055 χρόνια ξεκίνησε τον αγώνα του για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς ως στρατηγός του Βυζαντίου και να καθιερώσει να γιορτάζεται η χάρη του, επίσημα στις 11 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, όπως ορίζει το Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας.
Απρίλιος
2016
Τον Ιούνιο του 2016 οι ΚΟΥΡΗΤΕΣ χορεύουν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 75η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης που πραγματοποίησε η Ένωση Κρητών Σαρωνικού “Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ” με πρόεδρο τον Νίκο Λιονή. Στην εκδήλωση οι μαύρες γυναικείες φορεσιές του Λαογραφικού Ομίλου ΚΟΥΡΗΤΕΣ, κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους.
Ιούνιος
2016
Στις 8 Οκτωβρίου 2016 ο “ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΥΡΗΤΕΣ”  παρακολούθησε εσπερινό στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στη Σπάρτη, όπου είχαν εγκάρδια συνάντηση με τον ηγούμενο της Μονής πατέρα Εφραίμ και τους μοναχούς. Το ίδιο βράδυ διοργανώθηκε μεγάλο κρητικό γλέντι από τους ΚΟΥΡΗΤΕΣ στη Σπάρτη στο οποίο συμμετείχαν ο Σύλλογος Κρητών Λακωνίας και ο Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης. Την επόμενη μέρα, 9 Οκτωβρίου 2016, τελέστηκε Ιερό Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Σεβασμιότατο Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο και Σεβασμιότατο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο.
Οκτώβριος
2016
Στις 8 Νοεμβρίου 2016 ο “ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΥΡΗΤΕΣ”  πήρε τιμητική πρόσκληση από τον Σεβασμιότατο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο να παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και για να παραδώσει εκ μέρους Του, μαχαίρι ιδιαίτερης τέχνης και αξίας στο οποίο εικονίζονται οι ήρωες του Αρκαδίου και Αγίοι που έχουν σχέση με την Ιερά Μονή Αρκαδίου, στον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Νοέμβριος
2016
Τον Νοέμβριο του 2016, μετά από πρόσκληση της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης Αυστραλίας ο “ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΥΡΗΤΕΣ” ταξίδεψε στην μακρινή Αυστραλία, κατακτώντας πολιτιστικά και την πέμπτη ήπειρο, προκειμένου να συμμετέχει στους εορτασμούς των 150 χρόνων από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Κατά την διάρκεια της εκεί παραμονής του Ομίλου πραγματοποιήθηκαν εγκάρδιες συναντήσεις με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στην Μελβούρνη κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, τον αντιπρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας και τις τοπικές αρχές της Μελβούρνης. Επίσης μετέφεραν την εικόνα του Αγίου Θεοστέπτου Βασιλέως Νικηφόρου Φωκά, που για πρώτη φορά ακουγόταν το όνομα του στη μακρινή ήπειρο. Το οδοιπορικό των ΚΟΥΡΗΤΩΝ στην Αυστραλία κάλυψε τηλεοπτικά η εκπομπή “Διασπορά” της ΕΤ3 με παρουσιάστρια την κυρία Χρύσα Σάμου.
Νοέμβριος
2016
Στις 11 Δεκεμβρίου 2016 γιορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Θεοστέπτου Νικηφόρου Φωκά στους Αρμένους Ρεθύμνου με πρωτοβουλία του Παττακομανώλη και των ΚΟΥΡΗΤΩΝ ο οποίος δώρισε προσκηνητάρι όπου τοποθετήθηκε η εικόνα Του, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου. Σύσσωμη η κοινωνία του χωριού εκκλησιαστικό συμβούλιο, τοπικό συμβούλιο και πολιτιστικός σύλλογος καθώς και ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος “ΑΡΚΑΔΙ”, ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης και ο Σύλλογος Γεωργαλίδικων Νομού Ρεθύμνης “Ο Άγιος Γεώργιος”.
Δεκέμβριος
2016
Η Παγκρήτιος Ένωση  στις 29 Μαρτίου 2017 παρουσίασε την έκδοση του βιβλίου “Το Ιερόν και Ηρωικόν της Κρήτης ΑΡΚΑΔΙ” στην ανατύπωση του οποίου συνέβαλε καθοριστικά ο κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης. Η Παγκρήτιος  Ένωση αναγόρευσε σε Επίτιμο Πρόεδρο τον κύριο Βαρδή Βαρδινογιάννη για την προσφορά και την συμβολή στη διάδοση της κρητικής παράδοσης των αξιών, το πολιτισμό και την στήριξη του στις δράσεις της Ένωσης. Ήταν τιμή για τον “ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΟΥΡΗΤΕΣ” που συμμετείχε και σε αυτή την εκδήλωση με αφορμή τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.
Μάρτιος
2017
Στις 30 Μαρτίου 2017 ο “ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΥΡΗΤΕΣ” χόρεψε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, την Παγκρήτιο Ένωση και τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής  Θαλάσσης, για την επέτειο των 150 ετών από την ναυτική εποποιία της Κρητικής Επανάστασης του 1866-1869.
Μάρτιος
2017
Στις 17 Αυγούστου 2017 ο “ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΥΡΗΤΕΣ” διοργάνωσε εκδήλωση στο Αετουδάκειο υπαίθριο πάρκο ιστορίας και πολιτισμού στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου, όπου αναβίωσε τα επαγγέλματα, τις λαϊκές τέχνες και τις παραδόσεις της Κρήτης και παρουσίασε για πρώτη φορά την γυναικεία κάπα της Κρήτης του 1920.
Αύγουστος
2017
Ο Παττακομανώλης και οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” παρευρέθηκαν την 4η και την 5η Μαΐου 2018 στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Ρεθύμνου, όπου γιόρταζε η Χάρη της, προκειμένου να λάβουν την ευλογία της Αγίας Ηγουμένης Γερόντισσας Θέκλας και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου, πριν αναχωρήσουν για το Άγιον Όρος.
Μάιος
2018
Οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” τον Μάιο του 2018 συμπληρώνοντας τριάντα χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, πραγματοποίησαν προσκύνημα στο Άγιον Όρος. Φιλοξενήθηκαν στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος όπου τους υποδέχτηκε ο Γέροντας Γαβριήλ και στον οποίο ο Παττακομανώλης πρόσφερε “μαχαίρι” το δίδυμο της Αλεξάνδρειας, πανομοιότυπο μ’ αυτό που δόθηκε στο συμπατριώτη μας Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’. Τον Όμιλο συνόδευσαν μέλη της Παραδοσιακής Παρέας Νέας Κυδωνίας όπου και τραγούδησαν ριζίτικα τραγούδια. (12/05/2018-16/05/2018)
Μάιος
2018
Στις 17 Μαΐου 2018 οι “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης παρευρέθηκαν στην εκδήλωση Αναγόρευσης του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ σε επίτιμο Διδάκτορα.
Μάιος
2018
Την Τρίτη 11η Δεκεμβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη Μνήμη του Αγίου Νικηφόρου του Φωκά, Αυτοκράτορος των Ρωμαίων (του Βυζαντίου), ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκαν για τρίτη χρονιά στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Αρμένους Ρεθύμνου.

Η Μνήμη του Αγίου Νικηφόρου του Φωκά, Ελευθερωτή της Κρήτης από τους Άραβες κατακτητές, τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στους Αρμένους Ρεθύμνου από το έτος 2016, οπότε η οικογένεια του Παττακομανώλη (οικογένεια Εμμανουήλ και Μαρίνας Παττακού), Προέδρου του Λαογραφικού Ομίλου “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”, αφιέρωσαν την Εικόνα του Αγίου, έργο του Αγιογραφείου της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Ρεθύμνης, η οποία τοποθετήθηκε σε περίτεχνο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Η επιλογή των Αρμένων Ρεθύμνου για την αφιέρωση της Εικόνας και τον ιδιαίτερο εορτασμό της Μνήμης του Αγίου Νικηφόρου του Φωκά έγινε από το Μανώλη Παττακό και τους “ΚΟΥΡΗΤΕΣ”, αφού, κατά την παράδοση, το χωριό αυτό έλαβε το όνομά του από τους Αρμένιους στρατιώτες που πολέμησαν υπό τις διαταγές του Νικηφόρου Φωκά για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες. Το ίδιο ισχύει και για τα χωριά Αρμένοι Χανίων και Λασιθίου, ενώ και τα γειτονικά προς τους Αρμένους Ρεθύμνου χωριά Σωματάς και Φωτεινού φέρουν τα ονόματα των δύο ομώνυμων στρατηγών του Αγίου Νικηφόρου του Φωκά.

Στο κρητικό γλέντι που πραγματοποιήθηκε το ίδιο βράδυ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρμένων Ρεθύμνου, ο Παττακομανώλης για πρώτη φορά φέτος κάλεσε όλα τα χορευτικά συγκροτήματα και τους Λαογραφικούς Ομίλους  του Ρεθύμνου. Σκοπός του ήταν να σμίξουν όλα μαζί και να γνωρίσουν την Αγιότητα του Νικηφόρου Φωκά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλοι δήλωσαν συμμετοχή και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του, με πρώτο το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου, τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης και τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο “ΑΡΚΑΔΙ”, συγκροτήματα στα οποία και ο ίδιος συμμετείχε στις χορευτικές τους ομάδες από τα δεκαέξι του χρόνια. Οι παραπάνω χόρεψαν για την τιμή του Αγίου φορώντας κρητικές παραδοσιακές φορεσιές καθώς και ο “ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΥΡΗΤΕΣ”. Για λόγους ιστορικούς αναφέρουμε τα χορευτικά συγκροτήματα του Ρεθύμνου που παρευρέθησαν: Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου, Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος “ΑΡΚΑΔΙ”, Ρίζες της Κρήτης, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Ψηλορείτης, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Κρήτες, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Ερωφίλη, Λαογραφικός Όμιλος “ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ”, Πυρρίχια Δρώμενα, Λαογραφικός Όμιλος “ΧΟΡΟΚΡΗΤΕΣ”, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος “ΑΡΣΑΝΙ” και Σύλλογος Γεωργαλίδικων Νομού Ρεθύμνης “Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ”.

Ένα μοναδικό γλέντι ξεκίνησε με ρίμα του Αντώνη Μαρτσάκη το οποίο κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες αν και ήταν καθημερινή.

Δεκέμβριος
2018