"Το Ρέθεμνος και οι χοροί του" | Εισηγητής : Μιχάλης Σηφακάκης
Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 στις 19:00 ξεκινάει ο Α’ κύκλος σεμιναρίων «Τση Κρήτης τ’ ανεκτίμητα» με θέμα «Το Ρέθεμνος και οι χοροί του» και εισηγητή τον καταξιωμένο πρωτοχορευτή και συνιδρυτή του Λαογραφικού Ομίλου «ΚΟΥΡΗΤΕΣ», κ. Μιχάλη Σηφακάκη.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και θα μεταδοθεί live διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας "ΚΟΥΡΗΤΕΣ" στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.kourites-app.org/ για όσους βρίσκονται μακριά.
Σε αυτό το μοναδικό σεμινάριο που θα διαρκέσει περισσότερο από 2 ώρες, θα ανακαλύψουμε τους χορούς του Ρεθύμνου που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κρητικής παράδοσης, στην αυθεντική τους μορφή. Ο κ. Μιχάλης Σηφακάκης θα μας μεταφέρει με τον μοναδικό προσωπικό του τρόπο την πλούσια ιστορία και τον πνευματικό πλούτο που συνοδεύουν αυτούς τους υπέροχους χορούς. Επιτρέψτε μας, λοιπόν, να σας καλωσορίσουμε σε αυτήν την αξέχαστη εμπειρία, όπου η παράδοση συναντά το σήμερα και η γνώση μεταφέρεται με μοναδικό τρόπο.
Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Σηφακάκη…
Με μεγάλη αφοσίωση προς τον τόπο του και την πλούσια παράδοσή του, ο Μιχάλης Σηφακάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και μεγάλωσε στο χωριό Άγιοι Απόστολοι του Δήμου Αμαρίου στον νομό Ρεθύμνης, μια περιοχή με εξαιρετική μουσικοχορευτική κληρονομιά. Από πολύ νεαρή ηλικία, συμμετείχε σε τοπικά γλέντια, δημιουργώντας στενές σχέσεις με μεγαλύτερους, από τους οποίους κληρονόμησε τα ήθη, τα έθιμα, τη μουσική, τους χορούς και τα τραγούδια της Κρήτης.
Η αγάπη του για τη γενέτειρά του τον οδήγησε να αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου του στη μουσική και στον χορό, κάνοντας τα έτσι αναπόσπαστα μέρη της ζωής του. Ο στόχος του πάντα ήταν η έρευνα και η καταγραφή των μουσικοχορευτικών στοιχείων της γ ν ή σ ι α ς κρητικής παράδοσης, καθώς και η προβολή και η διάδοση της ιστορίας και της τέχνης του κρητικού χορού.
Σε ηλικία 14 ετών, γίνεται μέλος της μουσικοχορευτικής ομάδας του ομίλου "ΑΡΚΑΔΙ" στο Ρέθυμνο, μετά από πρόταση της προέδρου του, κυρίας Σοφίας Ηλιάκη. Μέσα από αυτήν την συνεργασία, η οποία διήρκησε 10 χρόνια, πήρε μέρος σε πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις από τη μία άκρη της Κρήτης έως και την άλλη. Γνώρισε έτσι τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι άλλες περιοχές της Κρήτης (πέραν του Νομού Ρεθύμνης) και αφορούν στα τοπικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
Το 1981 γίνεται μέλος της χορευτικής ομάδας της Παγκρητίου Ενώσεως Αθηνών, όπου παρέμεινε μέχρι το 1988.
Το 1987, σε ώριμη πλέον ηλικία και αφού ένιωσε ότι είχε τις γνώσεις και την απαιτούμενη εμπειρία, άρχισε να διδάσκει τους χορούς της Κρήτης.
Κάθε χρόνο από τότε, παραδίδει σεμινάρια εκμάθησης κρητικών χορών τα οποία πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και παρακολουθούν άτομα από όλες της χώρες της Ευρώπης. Έχει διδάξει στον Λαογραφικό Όμιλο Ελλήνων Αμερικής παράρτημα της Νέας Υόρκης, στο Λύκειο Ελληνίδων Λονδίνου, στο Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών, στο σωματείο Ελληνικών Χορών και Λαογραφικών Ερευνών «ΔΡΩΜΕΝΑ» και στο Αττικό Κέντρο Χορού.
Το 1988 καθίσταται συνιδρυτής του Λαογραφικού Ομίλου "ΚΟΥΡΗΤΕΣ" μαζί με τον Μανώλη Παττακό και τον Βασίλη Τουπή. Με τους Κουρήτες, τη Παγκρήτια Ένωση Αθηνών και το Θέατρο της Δόρας Στράτου, συμμετείχε σε χορευτικές παραστάσεις σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, στον Καναδά, στη Ρωσία και σε Πολιτείες της Αμερικής. Επιπλέον, με τους Κουρήτες συμμετείχε σε παραστάσεις τις οποίες διοργάνωνε το Λύκειο Ελληνίδων Αθήνας σε όλη την Ελλάδα.
Έχει επανειλημμένα χορέψει στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά και σε άλλα θέατρα της Αθήνας (Παλλάς, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Βεάκειο, Θέατρο Λυκαβητού κ.α).
Το 1989, δέχεται πρόταση από το θέατρο Ελληνικών Χορών «Δώρα Στράτου» και εντάσσεται ως μέλος του θιάσου του, όπου συνεχίζει ανελλιπώς μέχρι και σήμερα σαν δάσκαλος Κρητικών χορών, αλλά και έχοντας από το 1990 την αποκλειστική ευθύνη του κρητικού προγράμματος κάθε καλοκαίρι στις παραστάσεις του θεάτρου.
Από το 1993 συνεργάζεται με το Κέντρο Ελληνικού χορού του Αμβούργου, Γερμανίας, πραγματοποιώντας κάθε χρόνο σεμινάρια σε Γερμανία, Ελβετία και Κρήτη. Επίσης, έχει λάβει μέρος καταθέτοντας τις γνώσεις του για τα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης, σε εκδηλώσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Συνοψίζοντας, η προσφορά του Μιχάλη Σηφακάκη αντιπροσωπεύει έναν αξιοσημείωτο πυρήνα διατήρησης και διάδοσης της κρητικής παράδοσης. Μια παράδοση που συνεχίζει να ανθίζει και να εμπνέει γενεές, διατηρώντας ζωντανό τον πλούτο της κρητικής κουλτούρας.
Αναμφίβολα, το σεμινάριο 'Το Ρέθυμνος και οι χοροί του,' διοργανώνεται για να προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να εμβαθύνετε στην κρητική παράδοση. Οι χοροί, οι μελωδίες και οι ιστορίες της Κρήτης αναμένουν την παρουσία σας. Είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψετε την πλούσια κουλτούρα του τόπου μας και να συμβάλετε στη διατήρηση αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέρος αυτής της μοναδικής εμπειρίας για να διατηρήσουμε ζωντανή την κρητική παράδοση για τις επόμενες γενεές.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΟΥΡΗΤΕΣ
"Εσύ και η παράδοση, πιο κοντά από ποτέ..."